De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
Acorduri muzicale româneşti peste hotare
În perioada 21-23 aprilie 2017, în oraşul Maribor, Slovenia, s-a desfăşurat cea de-a 14-a ediție a Concursului Internaţional de Muzică Corală „Jacobus Gallus”, eveniment la care au participat unsprezece formații corale din Italia, Suedia, Croația, Slovenia, Cehia şi Letonia. La eveniment, din România, a participat Corala bărbătească ortodoxă „Te Deum Laudamus”, dirijată de pr. lect. dr. Zaharia Matei.
Vineri, 21 aprilie, în deschiderea concursului, fiecare formație corală a prezentat un scurt program artistic, corul „Te Deum Laudamus” oferind spre audiție chinonicul „Lăudați pre Domnul!”, lucrare muzicală a neîntrecutului compozitor al sonorităților bărbăteşti Gheorghe Danga. A doua zi, concursul s-a desfăşurat în două etape, în prima parte fiecare cor trebuind să prezinte, la alegere, o piesă a compozitorului Jacobus Gallus, dar şi o piesă populară impusă, aparţinând repertoriului popular sloven. În partea a doua a festivalului, corala românească a prezentat trei piese religioase: „Te slăvesc pe Tine, Părinte”, a compozitorului Pascal Bentoiu, „Doamne, buzele mele”, versetul 16 al Psalmului 50, lucrare aparţinând compozitorului Sabin Drăgoi, și „Kriestu Tvojemu”, compoziție a lui Otto Groll. În cadrul festivalului de la Maribor, în urma prezentării programului muzical, corala a obţinut 83,8 puncte.
Acordurile muzicii corale româneşti au răsunat mai apoi şi în inima capitalei muzicii, la Viena, în Domul „Sfântul Ştefan”. Luni, 24 aprilie, ziua prăznuirii Sfinţilor Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ştefan şi Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei, dar şi a Sfântului Iosif al Maramureşului, într-o atmosferă de sărbătoare, Domul, frumos împodobit cu flori, a găzduit spre seară concertul pascal al Coralei bărbătești „Te Deum Laudamus”, care a interpretat în special imnuri pascale. La eveniment au participat şi români ortodocşi aflaţi la Viena, însoțiți de părinții slujitori ai Altarului bisericii românești „Învierea Domnului și Sfântul Apostol Andrei” din Viena, pr. prof. dr. Nicolae Dura şi pr. drd. Emanuel-Ştefan Nuţu. Concertul de la Viena a avut loc în zi de sărbătoare pentru Catedrala „Sfântul Ştefan”, în acea zi împlinindu-se 870 de ani de la sfinţirea acestei catedrale. Pentru realizarea acestui frumos deziderat, corala a beneficiat de sprijinul și bunăvoința pr. prof. univ. dr. Mihail Simion Săsăujan, care a intermediat organizarea și desfășurarea acestui memorabil concert. Evenimentul a fost organizat de Asociația Kunst und Kultur din cadrul Domului „Sfântul Ștefan”. În deschiderea concertului, preotul Rudolf Prokschi, profesor universitar de Istoria și Teologia Bisericilor Răsăritene la Facultatea de Teologie Catolică a Universității din Viena, a salutat, în numele gazdelor, prezența Coralei „Te Deum Laudamus” și pe cei prezenți la concert.
La acest concert s-au aflat şi numeroşi vizitatori şi turişti care au apreciat muzica sacră interpretată de Corala bărbătească ortodoxă „Te Deum Laudamus”.
Organizatorii concertului și-au exprimat bucuria de a colabora în continuare cu Asociația coral-religioasă „Te Deum Laudamus”, în vederea organizării de noi concerte în Catedrala
Stephansdom. După încheierea concertului, membrii coralei au avut bucuria să se închine în frumoasa biserică parohială cu hramurile „Învierea Domnului și Sfântul Apostol Andrei”. Cu acest prilej, părintele profesor Nicolae Dura a făcut o succintă prezentare istorică a bisericii și a comunității românești din Viena. Această seară românească s-a încheiat cu tradiționala agapă, semn al bucuriei și dragostei frățești.