De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Acțiune medicală gratuită în comuna ilfoveană Cornetu
Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au desfășurat sâmbătă, 27 iulie 2019, o nouă ediție a campaniei „Prevenție și depistare a cancerului de col uterin” în localitatea ilfoveană Cornetu, împreună cu medici de la Institutul Oncologic din Capitală. În cadrul acțiunii, aproximativ 50 de femei au beneficiat gratuit de testul Babeș-Papanicolau, precum și de un examen clinic pentru depistarea cancerului de sân.
În anul 2019, echipa de medici voluntari a accelerat ritmul campaniei „Prevenție și depistare a cancerului de col uterin”. De la începutul anului, aproximativ 220 de femei s-au numărat printre beneficiarele investigațiilor gratuite. În prezent, serviciile medicale oferite gratuit în cadrul campaniei umanitare includ și un examen clinic mamar.
Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au desfășurat ultima campanie din această vară în comuna ilfoveană Cornetu. Alături de ei s-au aflat medici și asistenți medicali voluntari de la Institutul Oncologic București, care au examinat pacientele prezente la consultațiile din cadrul campaniei. Următoarea ediție se va desfășura în luna septembrie a acestui an.
Importanța campaniei a fost evidențiată de voluntarul coordonator Dănuț Prună, care a subliniat beneficiile și necesitatea acesteia în viața oamenilor de la sate. „Pacientele au început să conștientizeze cât de important este să prevină, să vină din timp la medic și să afle din timp de problemele de sănătate. Această campanie a venit în sprijinul lor, atât cu testul Babeș-Papanicolau și un consult ginecologic, cât și un examen clinic mamar pe care l-am introdus de curând. Specialiștii IOB au efectuat testul Babeș-Papanicolau pentru 551 de femei din județul Ilfov, din care pentru 32 urmează să sosească rezultatele, 42 beneficiare au necesitat colposcopie/biopsie și 128 au avut nevoie de alte tratamente de specialitate”, a spus Dănuț Prună.
De asemenea, dr. Virgiliu Prunoiu, coordonatorul Programului de Screening de la Institutul Oncologic din București și voluntar al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, a arătat de ce sunt benefice consultațiile care pot preveni cancerul sau descoperi boala în stadiu incipient și și-a exprimat disponibilitatea de a merge și în alte zone ale țării. „Suntem mulțumiți pentru că putem să participăm și avem o colaborare foarte bună cu Patriarhia Română, cu voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, coordonați de părintele arhim. Ciprian Grădinaru, astfel încât și munca noastră este ușurată. La nivel național sunt lucruri bune. Partea de nord-vest a țării merge foarte bine, la fel și în Iași. O colegă din Iași s-a oferit să ajute partea de nord a țării. Noi ne dorim să putem ieși și în afara Bucureștiului și Ilfov, dacă există solicitări și ni se permite acest lucru”, a spus dr. Virgiliu Mihail Prunoiu.
Despre importanța acestor campanii în viața oamenilor și despre simbolismul voluntariatului a vorbit părintele arhim. Ciprian Grădinaru, care a arătat că faptele bune aduc bucurie în sufletele oamenilor. „Voluntariatul nu este altceva decât iubirea lui Dumnezeu manifestată între oameni și cu oameni. Întotdeauna o faptă bună aduce bucurie în suflet, aduce satisfacție, aduce o împlinire. O faptă bună nu este altceva decât hrană pentru suflet, înnobilează sufletul, întărește sufletul și credința, dar ne și apropie de Hristos, de bucuria prezenței lui Dumnezeu și nu facem altceva decât să oferim iubire din iubirea lui Hristos. Nevoia de voluntari și de fapte bune este multă și nelimitată. Trăim într-o societate în care suferința este din toate punctele de vedere, morală, sufletească, socială, biologică și materială” , a spus arhim. Ciprian Grădinaru.
Campania „Prevenție și depistare a cancerului de col uterin” se derulează cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, sub îndrumarea părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru.