În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Acțiune medicală gratuită în comuna ilfoveană Nuci
Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au desfășurat sâmbătă, 13 iulie 2019, o nouă ediție a campaniei „Prevenție și depistare a cancerului de col uterin” în localitatea ilfoveană Nuci, împreună cu medici de la Institutul Oncologic din Capitală. În cadrul acțiunii, femeile examinate au beneficiat gratuit de testul Babeș-Papanicolau, precum și de un examen clinic pentru depistarea cancerului de sân.
În anul 2019, echipa de medici voluntari a accelerat ritmul campaniei „Prevenție și depistare a cancerului de col uterin”. De la începutul anului, aproximativ 180 de femei s-au numărat printre beneficiarele investigațiilor gratuite, iar de la debutul campaniei au fost consultate 560 de paciente. În prezent, serviciile medicale oferite gratuit în cadrul campaniei umanitare includ și un examen clinic mamar.
Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au venit pentru a doua oară în localitatea Nuci din județul Ilfov. Alături de ei s-au aflat medici și asistenți medicali voluntari de la Institutul Oncologic București, care au examinat pacientele prezente la consultațiile gratuite din cadrul campaniei.
Importanța campaniei a fost evidențiată de voluntarul coordonator Dănuț Prună, care a subliniat beneficiile și necesitatea acesteia în viața oamenilor de la sate. „Suntem în localitatea Nuci pentru a doua oară. Au venit paciente în număr destul de mare și ne bucură faptul că au conștientizat cât de necesar este testul Babeș-Papanicolau, precum și cât de important este să descoperim problemele de sănătate înainte să apară complicații. Nu trebuie să venim în ultima fază la spital, pentru că atunci și pentru medici este destul de greu să mai facă ceva. Rezultatele sunt puțin îngrijorătoare. Astăzi am primit rezultatele de la activitatea desfășurată în comuna Grădiștea acum două săptămâni, iar acestea nu sunt îmbucurătoare. Dintre cele 42 de femei examinate, 14 dintre ele au probleme de sănătate, iar 4 vor avea nevoie de investigații amănunțite și videocolposcopie deoarece prezentau semne că există leziuni canceroase. De aici, vedem utilitatea acestei campanii care depistează din timp toate problemele de sănătate”, a spus Dănuț Prună.
De asemenea, dr. Virgiliu Prunoiu, coordonatorul Programului de Screening de la Institutul Oncologic din București și voluntar al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, a arătat de ce sunt benefice consultațiile care pot preveni cancerul sau descoperi boala în stadiu incipient. „Suntem din nou în comuna Nuci după un an. Am avut o activitate bogată, s-au prezentat doamne pentru screeningul de cancer de col uterin, iar suplimentar am investigat și paciente pentru cancerul de sân. Este mai ușor să găsim leziuni care sunt la începutul bolii, decât leziuni foarte avansate pe care reușim să le tratăm foarte greu”, a spus dr. Virgiliu Prunoiu.
Preotul comunității din Nuci, pr. paroh Gheorghe Nuță, a subliniat necesitatea unor astfel de campanii în satele românești, mai ales pentru cei fără posibilități financiare. „Noi am încercat să mobilizăm cât mai multe doamne și sperăm să aibă un rezultat bun. Sperăm ca doamnele consultate să nu prezinte probleme medicale și să fie totul bine. Aceste campanii sunt foarte importante pentru că mulți oameni din zona aceasta nu se pot deplasa la spitalele din oraș. În zona noastră nu sunt centre medicale unde să meargă să facă consultații și analize. De aceea, dorim ca aceste acțiuni să continue și pe viitor, mai ales în rândul populației de la sate, care este îmbătrânită și fără posibilități materiale de a ajunge la un spital”, a spus pr. paroh Gheorghe Nuță.
Campania „Prevenție și depistare a cancerului de col uterin” se derulează cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, sub îndrumarea părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru.