La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Acţiunea caritabilă „Şi eu ştiu să dăruiesc“ la Făget
Beneficiarii Centrului educaţional „Patriarhul Miron Cristea“ din Făget, judeţul Timiş, au iniţiat în aceste zile campania „Şi eu ştiu să dăruiesc“, prin care au adus zâmbete pe chipul copiilor de la grădiniţele din localităţile timişene Mănăştiur şi Remetea Luncă. Cei 25 de copii de la centrul educaţional din Făget au adus fiecare jucării pe care le-au oferit apoi cu mult drag preşcolarilor de la grădiniţele din Mănăştiur şi Remetea Luncă. „Prin această acţiune am vrut să aducem o rază de lumină în sufletele acestor copilaşi de la cele două grădiniţe. Copiii din centrul educaţional au realizat singuri ambalajul pentru cadouri, colorând, împreună cu elevii clasei a V-a B de la Liceul Teoretic «Traian Vuia» din Făget, hârtia în care au împachetat cu grijă fiecare jucărie. Zâmbetele de pe chipul micuţilor au fost dovada că iniţiativa noastră şi-a atins scopul. Mai mult, copiii din centrul educaţional au învăţat pe această cale să dăruiască bucurie“, a precizat pr. Caius Andraşoni, coordonatorul Centrului educaţional „Patriarhul Miron Cristea“ din Făget.
Centrul educaţional „Patriarh Miron Cristea“ din Făget funcţionează în cadrul proiectului „Reţea interregională de centre educaţionale“ derulat de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, în parteneriat cu Arhiepiscopia Timişoarei şi cofinanţat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013. În cadrul centrului, 25 de copii din familii sărace sau aflaţi în risc de abandon şcolar beneficiază zilnic de o masă caldă şi o gustare rece, sprijin în efectuarea temelor şi meditaţiilor pentru scăderea riscului de eşec şcolar. De asemenea, copiii primesc şi burse sociale, rechizite şi materiale didactice. În cadrul centrelor, beneficiarii participă la activităţi de petrecere a timpului liber, de formare a deprinderilor practice şi de întreţinere a spaţiului personal. Ei sunt încurajaţi să comunice în orice ocazie, să îşi exprime sentimentele, nemulţumirile şi dorinţele într-un mod constructiv, fără a-i deranja sau leza pe ceilalţi, să înveţe să îşi cunoască şi să-şi apere drepturile prin intermediul comunicării cu ceilalţi.