La Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”‑Nou, Paraclis Patriarhal, din București, au debutat în această seară, 11 decembrie, evenimentele duhovnicești dedicate sfântului ocrotitor. Racla cu un
Acțiuni filantropice în satul gălățean Fundeanu
În perioada Postului Sfintelor Paşti, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, în Eparhia Dunării de Jos se desfăşoară activităţi misionare, medicale şi social-filantropice în satele cu populaţie puţină, mai izolate şi cu posibilităţi materiale reduse. O astfel de activitate a avut loc joi, 4 aprilie, în satul Fundeanu din nordul judeţului Galaţi, din apropierea Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului”-Adam.
Programul acțiunilor social-filantropice la Fundeanu a debutat în biserica parohială cu săvârşirea Sfintei Liturghii a Darurilor înainte sfinţite de către un sobor de preoţi din cercul misionar al zonei şi a continuat cu slujba Tainei Sfântului Maslu, la care a participat chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, în prezenţa multor elevi, a cadrelor didactice, a primarului acestei comunităţi şi a numeroşi credincioşi. După Taina Sfântului Maslu, ierarhul a săvârşit slujba Parastasului pentru preoţii, dascălii şi primarii vrednici ai satului trecuţi la cele veşnice, între care se numără şi părintele Constantin Varlam, un fiu al satului născut în anul 1904, nepot al primului preot cunoscut în localitate şi ctitor al bisericii din sat împreună cu mama sa, presbitera Safta.
În cuvântul de învăţătură rostit cu prilejul acestei vizite misionare, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit despre necesitatea transmiterii tinerelor generaţii a tradiţiilor şi obiceiurilor încă preţuite şi păstrate cu sfinţenie în satele noastre.
În continuare, într-un spaţiu special amenajat, cadre medicale voluntare, între care şi preoţi care au şi profesia de medic, au oferit gratuit consultaţii de specialitate la peste 100 de persoane defavorizate, cu dizabilităţi, cu vârste înaintate, greu deplasabile, multe dintre acestea cu boli cronice, marginalizate social şi cu situaţii materiale şi financiare precare. Serviciile medicale acordate au constat în măsurarea tensiunii arteriale, investigaţii de tip EKG, ecografii abdominale, controlul glicemiei şi efectuarea consultului medical general pentru depistarea bolilor cronice.
De asemenea, cu sprijinul unor sponsori, persoanele consultate şi descoperite cu diverse afecţiuni în cadrul acestei campanii umanitare au primit medicamente gratuite în baza prescripţiilor medicale oferite de medicii prezenţi. Slujirea misionară a fost prelungită din biserică la casele unor credincioşi bătrâni, bolnavi şi neputincioşi, care au primit din partea consiliului şi comitetului parohial alimente şi obiecte de uz casnic. La final, elevii şcolii gimnaziale din localitatea Fundeanu au susținut un program cultural-artistic ce a cuprins cântece populare şi poezii. Cu acest prilej, parohia a organizat şi o expoziţie tematică, în care au fost prezentate obiecte de artizanat specifice satului românesc tradiţional, veşminte preoţeşti, unelte de lucru din gospodării, icoane vechi, ştergare, vase de lut, fotografii cu case tradiţionale şi chipuri de ţărani şi alte lucruri prezente în casa şi în gospodăria ţăranului român.