La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Acţiuni filantropice la Protoieria Covurlui
În Duminica Sfintei Cruci, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Casian, Episcopul Dunării de Jos, în cadrul Protoieriei Covurlui, potrivit calendarului filantropic din Postul Mare, 15 parohii au desfăşurat activităţi socio-caritative la patru instituţii socio-medicale din zonă: Centrul Medico-Social Pechea, Spitalul Municipal Tecuci, Spitalul-cămin Iveşti şi Spitalul de psihiatrie Găneşti.
După oficierea Sfintei Liturghii din această duminică, preoţii, împreună cu câţiva enoriaşi, au mers la aceste instituţii, unde au săvârşit Taina Sfântului Maslu şi slujba Aghezmei. La finalul slujbelor săvârşite au avut loc convorbiri duhovniceşti cu cei asistaţi din aceste instituţii şi au fost stropite cu agheazmă dormitoarele şi toate saloanele din aceste instituţii. La sfârşit, preoţii au oferit celor 285 de asistaţi pachete cu alimente şi obiecte de vestimentaţie în valoare de 7.745 de lei. „Aceste activităţi filantropice s-au desfăşurat cu binecuvântarea Preasfinţitului Casian al Dunării de Jos, pentru a uşura şi întări purtarea crucii personale a celor aflaţi în suferinţă din aceste instituţii şi pentru a-L simţi cât mai aproape pe Dumnezeu. Dialogurile purtate cu aceşti oameni ne-au dezvăluit nevoia de socializare, precum şi setea lor de a primi harul lui Dumnezeu revărsat prin Sfintele Taine şi ierurgii. A fost o experienţă unică şi pentru fiecare preot în parte, dar şi pentru membrii din consiliile şi comitetele parohiale care au participat la acest eveniment. Aceste acţiuni filantropice din protoieria şi din eparhia noastră vor continua pe toată durata Postului Sfintelor Paşti şi, astfel, nădăjduim să aducem şi noi un dram de mângâiere celor bolnavi şi aflaţi în prag de încercercare. Toate aceste acţiuni ale noastre sunt extensii ale activităţii sociale din cadrul Centrului Eparhial şi, totodată, nu s-ar fi putut realiza fără osârdia preoţilor din protoierie şi a credincioşilor cu inimă bună“, ne-a declarat părintele protopop Ionuţ Glăvan. ▲ Împreună, pentru ajutorarea aproapelui În Duminica a III-a din Postul Mare, în toată Episcopia Dunării de Jos s-a desfăşurat o amplă acţiune social-filantropică, potrivit Agenţiei BASILICA. Peste 550 de voluntari de la peste 80 de parohii, coordonaţi de preoţii parohi, au oferit alimente, haine, încălţăminte, dar şi iconiţe, cruciuliţe şi cărţi de rugăciune persoanelor aflate în dificultate. Acţiunea s-a desfăşurat în 39 de instituţii - spitale, aziluri de bătrâni, penitenciare. Printre beneficiari s-au numărat şi bolnavii de la Spitalul de pneumoftiziologie din Galaţi. Acţiunile filantropice vor continua în parohiile din Episcopia Dunării de Jos pe toată durata Postului Mare.