Praznicul împărătesc al Botezului Domnului a fost așteptat și întâmpinat și în acest an, cu multă bucurie duhovnicească, de credincioșii ortodocși români de la Catedrala Episcopală din Giula și de la
Acţiuni pentru salvarea bisericii de lemn din Săliștea Veche, Cluj
În Anul omagial al satului românesc, Protopopiatul Cluj I, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj din cadrul Consiliului Județean Cluj, a organizat joi, 24 octombrie, spectacolul folcloric „Satul de odinioară”, cu scopul de a strânge fonduri pentru restaurarea bisericii de lemn „Sfântul Apostol Pavel” din localitatea clujeană Săliștea Veche.
Biserica de lemn cu hramul „Sfântul Apostol Pavel”, monument istoric, din localitatea clujeană Săliștea Veche, se află într-un stadiu avansat de degradare, fiind necesare urgente lucrări de restaurare, astfel că a fost organizat un spectacol menit să ajute salvarea locaşului de închinăciune.
La evenimentul care a avut loc la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca a fost prezent şi Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, alături de numeroşi clerici din eparhie. Pe scenă au urcat cântăreți și rapsozi, alături de ansambluri folclorice și grupuri tradiționale, care au prezentat cântece, jocuri și tradiții din satul românesc. Între cei care au susţinut programe artistice s-au aflat Ansamblul Folcloric Studențesc „Mugurelul” al Universității `Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, „Frații Petreuș” - Ștefan și Andrei, rapsodul Vasile Soporan din Frata - Tezaur Uman Viu, acompaniat de un grup instrumental, condus de ceterașul Vasile Rizea-Șandorică din Valea Largă. Scena a fost decorată cu obiecte din gospodăria românească și cu costume tradiționale, cu sprijinul Muzeului Etnografic „Poarta de su’ Feleac”, ce aparține familiei Rodica și Gheorghe Căpușan.
Biserica de lemn „Sfântul Apostol Pavel”, monument istoric din secolul al XVIII-lea, aflată în comuna Deușu, satul Săliștea Veche, județul Cluj, a fost cumpărată în anul 1911 pe cheltuiala familiei Pavel Lupaș și cu ajutorul credincioșilor din localitate, după cum reiese din inscripția de pe iconostas. Cumpărată din Sânmărtin, biserica trebuia refăcută după forma inițială. În 1956 a fost înlocuit acoperișul, iar în 1966 s-a intervenit asupra turnului, în interior. Toate cheltuielile au fost suportate de către credincioșii din comunitate. Ultima intervenție asupra bisericii s-a făcut în 1997, când părţi din acoperiș au fost acoperite cu tablă. În același an, locașul de cult a fost clasat monument istoric de arhitectură 13 B 505. Altarul are o particularitate, având patru laturi și nu cinci, așa cum se obișnuiește la bisericile de lemn. În prezent, biserica de lemn se află în stare avansată de degradare, iar o mare parte a foilor de tablă montate în 1997 au fost dizlocate de vânt. Structura s-a deformat și prezintă o înclinare vizibilă. În prezent, în zonă mai trăiesc aproximativ 50 de locuitori, între care o singură familie de tineri.