La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Acţiuni şi programe pentru copiii săraci din Rupea
Mai multe parohii din zona Rupea, sprijinite de parohia Witikon din Elveţia, vor implementa un proiect social al Arhiepiscopiei Sibiului adresat copiilor de diferite etnii şi confesiuni din zonă.
Biroul de Asistenţă Socială al Arhiepiscopiei Sibiului va demara în curând proiectul "Capacităţi, abilităţi şi deprinderi psihosociale şi culturale la copiii aflaţi în dificultate (generată de starea de sărăcie) în scopul facilitării integrării sociale". Programele sociale prevăzute în proiect se adresează copiilor de la Centrele de zi "Jibert" şi "Homorod" din judeţul Braşov. "Proiectul este finanţat de parohia evanghelică Witikon, Zürich (Elveţia), prin intermediul Centrului de Cercetare Ecumenică Sibiu, şi va fi implementat de Asociaţia Filantropia Ecumenică Rupea, organizaţie formată din parohii din zona Rupea care doresc să ajute copiii de etnii şi confesiuni diferite din acea zonă", ne-a spus consilierul social al Arhiepiscopiei Sibiului, părintele Ciprian Creangă. Deoarece copiii din zona Rupea resimt cel mai mult efectele negative şi severe ale sărăciei, proiectul are ca scop "facilitarea integrării sociale şi socio-profesionale a unui grup de 30 de copii afectaţi de sărăcie şi aflaţi în situaţie de risc psiho-social şi educaţional, prin dezvoltarea de capacităţi, abilităţi şi deprinderi psihosociale şi culturale", precizează părintele Creangă. Copiii frecventează Centrul de zi "Jibert" şi Centrul de zi "Homorod" şi vor beneficia de programe sociale care promovează respectarea drepturilor umane, conştientizarea demnităţii şi valorificarea ei ca factor important al dezvoltării personale. Activităţi interetnice Asociaţia Filantropia Ecumenică Rupea are ca obiective desfăşurarea unor activităţi psiho-educaţionale şi artistice, de dezvoltare personală şi socială, deprinderea de abilităţi manuale şi sociale, precum şi de petrecere utilă a timpului liber. Cei 30 de copii cu vârste între 6 şi 14 ani proveniţi din 30 de familii cu dificultăţi materiale vor învăţa tehnici de modelaj în lut, vor fi iniţiaţi în pictura pe ceramică şi în cea de icoane, vor participa la sesiuni de dansuri folclorice din comunităţile româneşti, săseşti şi de etnie rromă, vor participa la jocuri terapeutice şi la întâlniri cu obiective cultural-religioase. "Beneficiază de programele noastre 10 copii de etnie română, 10 de etnie săsească şi 10 de etnie rromă. Toate activităţile şi programele sunt astfel gândite încât să promoveze interculturalitatea etnică. În acelaşi timp vom stimula membrii comunităţilor locale să se implice mai mult în soluţionarea problemelor sociale de aici", ne-a mai spus părintele Ciprian Creangă. Proiectul va fi implementat la "Homorod" şi "Jibert" în următoarele cinci luni şi vizează acţiuni directe asupra principalelor coordonate ale vieţii umane, în vederea menţinerii echilibrului psihosocial şi economico-cultural în comunităţile afectate de sărăcie.