De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Activitatea proangajatorie la Centrul de zi „Colfasa“
Persoanelor cu dizabilităţi din regiunea de sud-vest a ţării noastre le este oferită o nouă şansă de integrare socio-profesională. În cadrul unui nou centru de incluziune socială din municipiu, înfiinţat de Asociaţia „Colfasa“, mai mulţi creştini aflaţi în suferinţă primesc ajutor şi alinare sufletească.
Potrivit unui studiu recent, în România, doar 12,7% din persoanele cu dizabilităţi au capacitatea de a munci, principala dificultate fiind deplasarea la locul de muncă şi înapoi. Deşi asimilarea în mediul profesional a persoanelor cu handicap este stipulată prin lege (448/2006), patronii cu mai mult de 50 de angajaţi fiind obligaţi să integreze în colectiv persoane cu dizabilităţi în procent minim de 4%, izbânda de angajare este foarte slabă. În acest context, din dorinţa de a-i ajuta pe cei în suferinţă, Asociaţia „Colfasa“ a înfiinţat mai multe centre de incluziune socială, printre care unul şi în Craiova. Prin intermediul acestuia, persoanele cu dizabilităţi au speranţa unei şanse mai mari de integrare pe piaţa muncii datorită serviciilor oferite.
Informare şi consiliere în perspectiva unei viitoare angajări
Printre criteriile de eligibilitate care trebuie întrunite de către persoanele cu dizabilităţi pentru a beneficia de serviciile centrului se numără: vârsta peste 18 ani, domiciliul în regiunea de sud-vest a ţării, deţinerea unui certificat valabil de încadrare în grad de handicap; persoana cu dizabilităţi să se afle în căutarea unui loc de muncă.
Sediul se află în centrul oraşului, în aproprierea instituţiilor abilitate în domeniu. Scopul Centrului de Incluziune Socială Craiova este acela de furnizare de servicii sociale integrate persoanelor cu dizabilităţi din regiunea sud-vest a Olteniei, în vederea integrării pe piaţa muncii. Pentru atingerea acestui scop, în cadrul centrului funcţionează echipe mixte de asistenţi sociali specializaţi pe procesul de mediere pe piaţa muncii, dar şi psihologi care vin în întâmpinarea beneficiarilor cu servicii integrate complexe şi individuale, precum: informare şi consiliere, mediere pe piaţa muncii (prospectarea locurilor de muncă vacante şi a cursurilor de formare profesională), consiliere individuală şi familială, grupuri de suport pentru dezvoltarea abilităţilor necesare la angajare şi cursuri de formare profesională.
90 de persoane dizabile integrate periodic în câmpul muncii
Spaţiul în care se desfăşoară activităţile de integrare dispune de mai multe camere destinate consilierii/lucrului individual sau colectiv cu beneficiarii şi birouri de unde angajaţii pot prelucra datele obţinute. În întreaga activitate desfăşurată, membrii ONG-ului au în vedere următoarele repere: facilitarea accesului la ocuparea unui loc de muncă pentru un număr de minimum 90 de persoane cu dizabilităţi, includerea persoanelor din grupul-ţintă în programe de formare profesională, modificarea atitudinii angajaţilor şi a angajatorilor în ceea ce priveşte integrarea persoanelor cu dizabilităţi, implementarea măsurilor de acompaniere în vederea identificării şi menţinerii unui loc de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi, facilitarea participării la programe de formare pentru dezvoltarea competenţelor şi calificărilor de bază pentru persoanele cu dizabilităţi.
Centrul de Incluziune Socială din Craiova oferă, de asemenea, posibilitatea beneficiarilor de a participa la cursuri de calificare în funcţie de nevoile pieţei muncii. Serviciile oferite sunt monitorizarea şi evaluarea nevoilor, consiliere psihologică şi orientare profesională, pregătire în vederea obţinerii unui loc de muncă (redactare CV, elemente de legislaţie a muncii etc.). Între obiectivele ONG-ului se încadrează şi monitorizarea postangajatorie a beneficiarilor. Astfel, pe o perioadă de două luni, membrii centrului supraveghează atent activitatea fostului beneficiar, ajutându-l la nevoie pentru a face faţă condiţiilor oferite de noul loc de muncă.