După ce zilele de luni și marți ale săptămânii trecute au fost dedicate conferințelor preoțești din protopopiatele Câmpulung Moldovenesc și Rădăuți, marți, 12 noiembrie 2024, a fost rândul
Activităţi catehetice în Parohia Sânnicolau Român
În Parohia Sânnicolau Român, Protopopiatul Tinca, Eparhia Oradiei, începând cu luna octombrie a anului 2014, se desfăşoară cu regularitate activităţi şi cateheze cu copiii şi tinerii din parohie în cadrul Proiectului „Hristos împărtăşit copiilor“.
Parohul Simion Goga, care este şi inspector pentru cateheză parohială în cadrul Centrului eparhial al Episcopiei Oradiei, a iniţiat programul catehetic prin activităţi ce au constat, în cea mai mare parte, în întâlniri ce împleteau mici activităţi specifice cu învăţarea noţiunilor de bază privind viaţa religios-morală.
În urma acestor activităţi s-a accentuat necesitatea unui curs mai sistematizat, care să includă şi materiale didactice de specialitate şi care să pună în practică noţiunile de muncă, întrajutorare şi dragoste frăţească, componente absolut necesare vieţii creştine adevărate.
Astfel, în Postul Crăciunului s-au pregătit şi desfăşurat următoarele cateheze: „Despre prietenie“, „Pregătirea pentru Sfânta Împărtăşanie“, „Lăsaţi copiii să vină la Mine“ şi „În aşteptarea Mântuitorului“. Activităţile catehetice au cuprins întâlniri săptămânale, care s-au desfăşurat după structura proiectului „Hristos Împărtăşit Copiilor“ şi participarea periodică a copiilor implicaţi la toate slujbele desfăşurate în parohie.
Activităţile au culminat la hramul bisericii, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, când copiii au dăruit credincioşilor prezenţi la Sfânta Liturghie câte o carte de rugăciuni. La Praznicul Naşterii Domnului, după un recital de colinde, copiii au primit din partea parohiei cadouri de Crăciun.
Anul 2015 a început în parohie cu noi cateheze, după cum urmează: „Despre Sfânta Scriptură“, „Despre poruncile lui Dumnezeu“, „Facerea lumii şi planul lui Dumnezeu“, „Despre păcatul strămoşesc“ şi „Despre mânie (Cain şi Abel)“.
Scopul acestora a fost încurajarea punerii în practică a normelor de viaţă creştină autentică, implicarea tinerilor în viaţa parohială, dincolo de participarea la slujbele religioase şi realizarea unei coeziuni în cadrul comunităţii parohiale prin acţiuni cultural-filantropice.
„Cercul de cateheză al parohiei a apărut ca urmare a sincronizării şi întâlnirii a două gânduri sau necesităţi evidente ale exprimării responsabilităţii creştin-sociale. Unul dintre acestea a fost dorinţa de a pune în practică ideea de misiune în Biserică. În condiţiile unei societăţi secularizate, de multe ori, singura pregătire creştină a copiilor este asigurată de împărtăşirea mai mult sau mai puţin frecventă (până la vârsta de 6-7 ani, când apare necesitatea Sfintei Spovedanii, iar frecvenţa scade dramatic până la de două ori pe an - în postul Naşterii Domnului şi Postul Mare), prezenţa sporadică la Sfânta Liturghie şi ora săptămânală de religie a elevilor“, a spus parohul Simion Goga.