În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
Activităţi cu copiii în parohiile clujene
Parohia „Schimbarea la Faţă“ din Cluj-Napoca a fost gazda concursului „De la Florii la Înălţare“, la care au participat elevi din judeţele Cluj şi Bistriţa-Năsăud. Elevii de la Şcoala Gimnazială „Emil Isac“ din Cluj-Napoca au fost oaspeţii Bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Dâmbul Rotund, de Înălţarea Domnului.
La Parohia „Schimbarea la Faţă“ din Cluj-Napoca, unde este paroh Titus Moldovan, s-a desfăşurat cea de a V-a ediţie a concursului „De la Florii la Înălţare“. Ca în fiecare an, au participat numeroşi elevi de la Şcoala Gimnazială „Ioan Bob“ (şcoala organizatoare), Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai“, Colegiul Naţional „Emil Racoviţă“, Colegiul Naţional „George Coşbuc“, Liceul Tehnologic Special „SAMUS“, Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu“, Şcoala Gimnazială „Ion Agârbiceanu“, Şcoala Gimnazială „Horea“, Liceul Teoretic „Lucian Blaga din Cluj-Napoca. De asemenea, au participat elevi de la Şcoala Gimnazială „Horea, Cloşca şi Crişan“ din Turda, Şcoala Gimnazială din Dumbrava, Şcoala Gimnazială „Alexandru Bohăţiel“ din Vultureni, Şcoala Gimnazială din Chinteni, judeţul Cluj, precum şi de la Şcoala Gimnazială „Enea Grapini“ din Şanţ, judeţul Bistriţa Năsăud.
„Tema concursului, fiind foarte vastă, a dat posibilitatea elevilor să-şi transpună în creaţiile lor frânturi de trăire a credinţei, să-şi dezvolte spiritul estetic şi să-l pună în acord cu cea mai plină de semnificaţii perioadă a anului bisericesc: de la Florii, la Înălţare. Aplecarea spre realizarea acestor lucrări i-a transferat în planul credinţei, la care au adăugat şi participarea la sfintele slujbe şi mai ales la Sfintele Taine: a Spovedaniei şi Împărtăşaniei“, a spus prof. Voichiţa Rus, organizator al concursului.
Concursul s-a desfăşurat pe mai multe secţiuni. Elevii claselor I-II au participat cu desene, felicitări, ouă încondeiate, cei din clasele III-IV au participat la concursul cu tematică religioasă (rebus, alegerea variantei corecte, completarea spaţiilor libere cu informaţii corecte) şi cu lucrări decorative realizate în ipsos şi postere.
Elevii claselor V-VIII au participat cu icoane pe sticlă sau pe lemn, creaţii literare etc. Evaluarea lucrărilor s-a efectuat de comisii alcătuite din profesori de specialitate. Anul acesta s-au adăugat la concurs şi copiii care frecventează şcoala duminicală de la Centrul liturgic şi catehetic „Theophania“, aflat la demisolul bisericii parohiale.
„Obiectivul acestui concurs este de a da şansa elevilor să-şi descopere şi să-şi transpună sentimentul religios şi trăirea credinţei, în creaţii pe cât de variate, pe atât de ingenioase. Pentru că am apreciat interesul, contribuţia şi creativitatea fiecărui elev, prin susţinerea financiară a parohiei, ei au primit diplome, cărţi şi dulciuri“, a mai spus prof. Voichiţa Rus.
Sărbătoare în cartierul Dâmbul Rotund
La Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihai şi Gavriil“ din cartierul clujean Dâmbul Rotund, preoţii Augustin Bora şi Alexandru Ciui, au sărbătorit, alături de credincioşi, Înălţarea Domnului, bucurându-se de prezenţa, la Sfânta Liturghie, a elevilor de la Şcoala Gimnazială „Emil Isac“ din cartier. Şcolarii au venit însoţiţi de învăţătoarea Liana Rus şi de profesoara de religie, Rodica Mureşan, pentru a participa la Sfânta Liturghie şi pentru a înţelege, astfel, modul de trăire al unui praznic împărătesc despre care au învăţat la ora de religie. De asemenea, elevii au prezentat credincioşilor un recital de cântece şi poezii în cinstea eroilor.
„Îmbrăcaţi în frumosul port tradiţional românesc, coordonaţi de doamna învăţătoare Liana Rus, micii creştini au reuşit să sensibilizeze credincioşii participanţi la Sfânta Liturghie. La final, toţi cei prezenţi au exprimat dorinţa ca astfel de momente frumoase să se desfăşoare şi cu alte ocazii în această biserică. După terminarea Sfintei Liturghii şi a momentelor artistice toţi cei prezenţi, preoţi, elevi şi credincioşi, au participat la slujba de Pomenire săvârşită în biserica parohială pentru eroii neamului românesc“, a spus pr. Alexandru Ciui.
Momentele realizate cu ocazia acestei zile de sărbătoare se datorează iniţiativei cadrelor didactice amintite şi se încadrează în şirul altor activităţi la care elevii acestei şcoli au participat în biserică, în special în perioada Postului Mare. La final, Augustin Bora, parohul bisericii din Dâmbul Rotund a oferit mulţumiri şi aprecieri şcolarilor şi coordonatorilor, arătând importanţa colaborării între Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihai şi Gavriil“ şi Şcoala „Emil Isac“, conform celor precizate de pr. Alexandru Ciui.