Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit vineri seara, 20 decembrie, ultimele trei cete de colindători care au adus la Reședința Patriarhală, prin cântări tradiționale,
Activităţi cu tinerii la Biserica „Înălţarea Domnului“
Asociaţia Tinerilor Ortodocşi a organizat o seară dedicată tinerilor, la Biserica „Înălţarea Domnului“ din Cluj-Napoca. Invitatul serii a fost părintele Sebastian Zăhan, coordonatorul activităţilor de tineret din municipiul Turda. Programul a debutat cu oficierea slujbei Paraclisului Maicii Domnului, urmată de o prelegere despre rolul muzicii.
La seara de tineret organizată, pe 22 mai, de Asociaţia Tinerilor Creştini Ortodocşi Cluj, la Biserica „Înălţarea Domnului“ din oraş, au participat 120 de tineri. Aceştia au luat parte la slujba Paraclisului Maicii Domnului, la care au dat răspunsurile, de la strană, zece tineri de la Turda, care l-au însoţit pe părintele Sebastian Zăhan, invitatul serii.
A urmat, la subsolul bisericii, o conferinţă susţinută de pr. Sebastian Zăhan despre rolul muzicii. Pornind de la întrebarea: „Ce-mi poate face muzica?“, părintele Sebastian Zăhan a vorbit despre atitudinea creştinului faţă de viaţă şi muzică, influenţa muzicii asupra inimii, concepţia de viaţă şi filosofia care stă în spatele diverselor stiluri muzicale, precum şi cultivarea gustului pentru muzica, a cărei influenţă este una pozitivă, care „scoate omul din fiară“, evitând genurile muzicale care eliberează „fiara din om“.
Împreună cu imagini, texte şi exemplificări muzicale, discursul părintelui a fost unul interactiv, fiind pe placul tinerilor. La finalul conferinţei părintele Sebastian Zăhan şi grupul de tineri din Turda au susţinut un moment muzical. Alături de grupul de interpreţi, cântecele folk au fost cântate de toţi participanţii la eveniment. A urmat o agapă oferită de Parohia „Înălţarea Domnului“, un prilej pentru socializare, discuţii şi noi prietenii.
O mare familie de tineri
O parte dintre tinerii participanţi şi-au împărtăşit impresiile, arătând că seara a fost una reuşită: „Vocile tinerilor care au cântat m-au impresionat. Părintele ne-a împărtăşit lucruri interesante şi a ştiut să se apropie de inimile noastre, folosindu-se de umor. A fost o seară reuşită“. „E greu să explic starea pe care mi-a creat-o întâlnirea. Am fost foarte entuziasmată şi fericită în urma acestei întâlniri. M-a impresionat atmosfera de familie, o mare familie de tineri. A fost foarte plăcut să vezi feţele tuturor luminate de zâmbete“. „Am întâlnit oameni deosebiţi. Mi-a plăcut totul, în special cântecele. Tinerii, ca şi cei de aseară, au puterea de a schimba lumea într-un loc mai minunat“. „A fost o întâlnire minunată, cu mare folos sufletesc, la care au participat o mulţime de tineri extraordinari. Îi mai aşteptăm pe tinerii de la Turda la noi“. „Pentru mine, seara de tineret a fost cu mult folos duhovnicesc. Am învăţat că Hristos poate fi propovăduit prin muzică. Mi-a plăcut că m-am reîntâlnit cu tineri din alte parohii şi consider că aceste întâlniri întăresc Biserica noastră“.
Parohia „Înălţarea Domnului“ a fost înfiinţată la 1 martie 1992, având ca lăcaş de rugăciune, capela de pe strada Septimiu Albini, păstorită până la 1 noiembrie 1996 de regretatul preot Traian Herdea. Pe 16 noiembrie 1997, vrednicul de pomenire mitropolitul Bartolomeu a sfinţit piatra de temelie a bisericii. La 2 octombrie 2011, Biserica „Înălţarea Domnului“ a fost sfinţită de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.