În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Activităţi culturale în Arhiepiscopia Râmnicului
Secţia periodice-legislaţie a Bibliotecii Judeţene "Antim Ivireanul" din Râmnicu Vâlcea, alături de Biroul de catehizare a tineretului din cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului, a organizat marţi, 29 mai, manifestarea intitulată "Pogorârea Duhului Sfânt". Din partea Arhiepiscopiei Râmnicului a participat pr. Mihail Pretorian, inspector eparhial.
La eveniment au participat elevi şi profesori de la şcolile care au încheiate parteneriate cu Biblioteca Judeţeană: Şcoala cu clasele I-VIII Mihăeşti-Măgura, Şcoala Nr. 5 cu clasele I-VIII din Râmnicu Vâlcea, Şcoala cu clasele I-VIII Frânceşti. În deschidere, Mariana Zanfir, din cadrul Secţiei Periodice legislaţie a subliniat necesitatea şi importanţa acestor activităţi organizate pentru copii şi tineri, realizate în parteneriat cu şcolile din cadrul judeţului. A urmat apoi prezentarea unui film intitulat "Pogorârea Duhului Sfânt", realizat de către Secţia Periodice legislaţie, în care au fost prezentate importanţa religioasă a acestei sărbători creştine, precum şi tradiţiile populare legate de această sărbătoare. Eleva Mojoiu Diana, din clasa a VI-a de la Şcoala cu clasele I-VIII Mihăeşti - Măgura, a prezentat un material în power-point intitulat "Originile Căluşului". Despre desfăşurarea activităţii, preotul Mihail Pretorian, inspector pentru catehizarea tineretului în cadrul Sectorului Cultural al Arhiepiscopiei Râmnicului, prezent la această manifestare, a precizat: "În Duminica Rusaliilor sărbătorim minunea Pogorârii Duhului Sfânt peste Apostolii Domnului şi ziua întemeierii Bisericii creştine. Biserica ia fiinţă astfel şi se menţine în Hristos prin Duhul Sfânt, Care Se pogoară la Rusalii şi rămâne în ea, dar şi vine continuu în ea, cerut prin rugăciune şi prin ferire de păcate. Copiii şi tinerii trebuie să cunoască faptul că după cum odinioară Duhul Sfânt S-a pogorât asupra Apostolilor în chip de foc şi a revărsat asupra lor darurile Sale, tot aşa şi la Botez, când preotul, cu Sfântul Mir, unge pe cel botezat, rostind formula "Pecetea darului Duhului Sfânt, Amin", se revarsă asupra pruncului darurile Sfântului Duh. Ei trebuie însă să-şi păstreze şi să-şi înmulţească aceste daruri primite de la Dumnezeu, prin viaţa lor trăită, alături de familie şi prieteni, conform principiilor morale ale Bisericii noastre creştin-ortodoxe". În încheierea manifestării, elevi de la Şcoala cu clasele I-VIII Frânceşti, coordonaţi de Gheorghe Neniţoiu, îndrumător artistic al formaţiei de căluşari "Căluşul", au prezentat în holul Bibliotecii Judeţene tradiţionalul dans al căluşarilor.