În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Activităţi culturale şi artistice la Galaţi
La Galaţi a avut loc marți, 16 aprilie, etapa pe Arhiepiscopia Dunării de Jos a concursului naţional cultural-artistic „Hristos: sufletul satului meu”. Tot la Galaţi, miercuri, 17 aprilie, 50 de elevi de la Şcoala Gimnazială Nr. 26, însoţiţi de profesorii lor, au vizitat câteva instituţii şi obiective culturale din municipiu în cadrul programului „Şcoala altfel”.
Concursul naţional cultural-artistic „Hristos: sufletul satului meu”, desfăşurat în contextul Anului omagial al satului românesc în toate eparhiile Patriarhiei Române, a fost implementat în Arhiepiscopia Dunării de Jos, în cele opt protopopiate ale eparhiei, prin Biroul de catehizare a tineretului din cadrul Sectorului cultural-învăţământ al eparhiei. „La Centrul eparhial din Galaţi, o comisie formată din profesori de la Universitatea «Dunărea de Jos» şi de la două licee din municipiile Galaţi şi Brăila a jurizat lucrările câştigătoare ale copiilor şi tinerilor de la fiecare protoierie, desemnând ocupanţii primelor trei locuri pe eparhie, conform criteriilor din metodologia de concurs. La acest concurs naţional, la nivelul Arhiepiscopiei Dunării de Jos, au participat 1.720 de elevi din 112 parohii. Ceremonia de premiere a câştigătorilor locurilor 1, 2 şi 3 de la nivelul fiecărui judeţ din cuprinsul Arhiepiscopiei Dunării de Jos va avea loc la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, mâine, 20 aprilie, cu prilejul Pelerinajului de Florii”, ne-a declarat pr. Rareş Bucur, consilier eparhial.
Vizită la Centrul eparhial din Galaţi
Miercuri, 17 aprilie, 50 de elevi de la Şcoala Gimnazială Nr. 26 din Galaţi, însoţiţi de profesorii lor, au vizitat câteva instituţii şi obiective culturale din municipiul Galaţi, în cadrul programului „Şcoala altfel”, desfăşurat în această săptămână în şcolile din România. „Înainte de a ajunge la Centrul eparhial, elevii au vizitat Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, unde, îndrumaţi de ghidul muzeului, au putut admira arhitectura acestei instituţii de cultură, exponatele din fiecare sală şi a face astfel o incursiune în trecutul acestei frumoase zone a Dunării de Jos. Copiii s-au arătat fascinaţi şi impresionaţi de cele văzute şi prezentate în cadrul vizitei, experienţa de astăzi constituindu-se pentru ei într-o lecţie vie de istorie, cultură şi spiritualitate. În continuare, elevii au vizitat fabrica de lumânări şi tipografia eparhială «Candela Cuvântului» din incinta Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos. În cadrul tipografiei eparhiale, elevii au asistat la întregul proces tehnologic – prepress, tipar și finisare al unei cărţi, fiind uimiţi de modul în care partea grafică este transpusă cu ajutorul utilajelor în produsul final, pe care zi de zi îl utilizează la şcoală în procesul de învăţare. De asemenea, la Fabrica de lumânări, copiii au putut vedea spaţiul de lucru, echipamentele de bază, tipurile de matriţe utilizate în activitatea de confecţionare a lumânărilor şi etapele procesului tehnologic de realizare a acestor obiecte de cult”, a spus părintele Rareş Bucur.
Din incinta Centrului eparhial, vizitatorii au mers la Catedrala Arhiepiscopală, unde s-au închinat, s-au rugat, au primit informaţii despre acest sfânt locaş de cult şi au aprins lumânările primite cu ocazia acestei vizite. „După ce tinerii au văzut şi Biblioteca eparhială «Arhiepiscop Antim Nica», Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian i-a primit pe aceştia în sediul administrativ, unde le-a adresat un cuvânt duhovnicesc în care a vorbit despre importanța participării tinerilor la activităţile şi programele desfăşurate de Biserică, evidenţiind totodată faptul că dialogul şi socializarea de la persoană la persoană, fără intermediul calculatorului sau al virtualului, sunt benefice în dezvoltarea armonioasă dintre trup şi suflet”, a mai spus pr. Rareş Bucur. La plecare, toţi şcolarii vizitatori au fost binecuvântaţi de ierarh și au primit iconițe cu „Intrarea Domnului în Ierusalim”, revista eparhială „Călăuză Ortodoxă” şi alte daruri.