Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Activităţi de vacanţă cu copiii
În perioada 21-25 august, la Mănăstirea Bic a avut loc Şcoala de vară, organizată de profesorii Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae“ din Zalău. De asemenea, un grup de copii şi tineri din Parohia Sânnicoara, Protopopiatul Cluj I, au mers marţi, 27 august, într-un pelerinaj la mai multe mănăstiri din judeţul Bistriţa-Năsăud.
Şcoala de vară de la Mănăstirea Bic a fost organizată din iniţiativa arhimandritului Antonie Pinţa şi cu binecuvântarea Preasfinţitului Petroniu, Episcopul Sălajului, pentru elevii acestei instituţii, fapt ce a prilejuit desfăşurarea unor activităţi cu caracter didactic şi instructiv.
În aceste zile, elevii au participat atât la seminariile propuse de profesori, pe diverse teme, precum: creaţionismul, ortografia, intercunoaşterea şi interrelaţionarea, istoria creştinismului, la cercurile de lectură care au dezbătut două dintre scrierile cu un foarte mare impact asupra tinerilor: „Crimă şi pedeapsă“, de F.M. Dostoievski, şi „Lucrătorii viei“, de Dumitru Beleneş, dar şi la slujbele cuprinse în programul liturgic al Mănăstirii cu hramul „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul“. Timpul petrecut la Bic a fost foarte important pentru elevi, pentru profesori şi, de asemenea, pentru maicile vieţuitoare aici. Întâlnirea cu colegii şi cu profesorii a creat o atmosferă de bucurie, demonstrând că Liceul Ortodox din Zalău este o mare familie.
Elevii au consimţit la unele acţiuni cu caracter voluntar, cum ar fi munca la bucătărie, în grădina de legume, lucrările ce privesc amenajarea şi menţinerea unui spaţiu ambiental propice dezvoltării spirituale şi emoţionale benefice. Toate aceste activităţi, pe care le-au susţinut deopotrivă profesorii şi elevii Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae“ Zalău la Mănăstirea Bic, constituie un preambul la instituirea Centrului de Voluntariat din cadrul Asociaţiei „Filantropia Porolissum“ a Episcopiei Sălajului, cu care instituţia de învăţământ desfăşoară activităţi comune.
Pelerinaj la mănăstirile bistriţene
Un grup de copii şi tineri din Parohia Sânnicoara, Protopopiatul Cluj I, au mers marţi, 27 august, într-un pelerinaj la mai multe mănăstiri din judeţul Bistriţa-Năsăud. Tinerii, însoţiţi de preotul Viorel Luca şi câţiva voluntari din parohie, au vizitat Mănăstirile Dobric, Salva, Ilva Mare, Cormaia şi Nuşeni. Aici tinerii s-au putut închina icoanei Maicii Domnului şi a Mântuitorului Iisus Hristos şi au stat de vorbă cu stareţii, stareţele şi părinţii dohovnici ai mănăstirilor. Pelerinajul a fost organizat de preotul Viorel Luca ca o recompensă pentru participarea activă a tinerilor la activităţile catehetice desfăşurate în această vară.
Începând din luna iulie, în Parohia Sânnicoara au fost organizate, în fiecare duminică, după slujba Vecerniei, întâlniri catehetice, în care au fost dezbătute diferite subiecte.
În cadrul activităţilor, copiii au putut afla unele întâmplări din Pateric, şi au învăţat cântări religioase, închinate Maicii Domnului. În plus, a fost organizat şi un cerc de pictură a icoanelor pe sticlă, la care au participat aproximativ 50 de copii, toţi interesaţi de arta iconografică.
Icoanele realizate de tinerii artişti în cadrul cercului de pictură vor fi expuse şi va avea loc un vernisaj, pe 8 septembrie, de sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, de hramul bisericii, conform celor precizate de pr. Viorel Luca din Parohia Sânnicoara. „Ca o încununare a acestor activităţi realizate cu tinerii şi copiii, în fiecare vară le organizez un pelerinaj gratuit, din partea bisericii, la mănăstiri“, a adăugat părintele Viorel Luca. (Prof. Ştefania Nechita, Andreea Pâgleşan)