Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Activități de vară dedicate copiilor la Dunărea de Jos
În prezența Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, 60 de copii și tineri din 10 parohii brăilene au participat miercuri, 2 august, la Așezământul social-filantropic „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon”-Lacu Sărat, județul Brăila, la o serie de activități educative și recreative organizate special pentru aceștia. Joi, 3 august, 100 de copii proveniți din 8 parohii din Protoieria Galați au participat, la Centrul de zi pentru copii al parohiei gălățene „Sfântul Spiridon”, la ateliere de dezvoltare a abilităților practice.
Copiii veniți miercuri împreună cu cadre didactice voluntare și preoții de la cele zece parohii brăilene au avut bucuria de a se întâlni cu ierarhul locului, care le-a fost gazdă, ghid și îndrumător pentru câteva ore în spațiul natural și primitor al așezământului de la malul cunoscutului lac din apropierea municipiului Brăila. În deschiderea programului, toți participanții s-au rugat în capela instituției socio-medicale ocrotite de Sfântul Pantelimon. În continuare, plini de energie, entuziasm și bucurie, copiii au fost implicați într-o serie de activități sportive, jocuri recreative și concursuri tematice, fiind permanent vegheați și îndrumați cu dragoste părintească de chiriarhul Dunării de Jos. După masa oferită în foișorul din cadrul așezământului, cei mici au continuat să se joace și să se bucure de clipele minunate petrecute împreună.
La evenimentul organizat joi de Asociația multifuncțională filantropică „Sfântul Spiridon” din Galați, în cadrul căreia funcționează și Centrul de zi pentru copii, au participat aproximativ 100 de copii cu vârste cuprinse între 7 și 16 ani. Ziua a debutat în capela ocrotită de Sfântul Ignatie Teoforul, unde copiii, preoții și voluntarii s-au unit în rugăciune. În continuare, în spațiile din interiorul și din curtea centrului s-au desfășurat mai multe ateliere de dezvoltare a abilităților practice cu specific tradițional-românesc, coordonate de voluntari vârstnici. În cadrul atelierelor de tâmplărie, de croit și cusut tradițional, de frământat și copt, de modelat și pictat vase de lut și de dans popular, copiii au primit indicații prețioase, teoretice și practice, privind meseriile tradiționale și arta culinară românească, toate organizate din dorința de a proteja anumite meserii vechi și de a promova gătitul și mâncarea tradițională a poporului român. Evenimentul s-a încheiat cu o agapă la cantina socială a așezământului, unde toți participanții s-au bucurat de un meniu tradițional de post.
Toate activitățile desfășurate în această perioadă se înscriu în programul eparhial de vară intitulat „Vacanța din pridvorul Bisericii”, dedicat tinerilor și copiilor din județele Galați și Brăila, ne-a transmis părintele Rareș Bucur, consilier eparhial.