Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Activităţi filantropice de Crăciun
Ca în fiecare an, în apropierea marelui praznic al Naşterii Domnului, credincioşii îşi îndreaptă atenţia către semenii aflaţi în dificultate. Numeroase acţiuni filantropice au avut loc şi în acest an, printre beneficiari aflându-se persoanele cu probleme de sănătate, fără posibilităţi financiare, copii şi vârstnici aflaţi în îngrijirea aşezămintelor sociale.
Inspectoratul şcolar Judeţean Bihor (ISJ), reprezentat de prof. Nicolae Ioan Avram, inspector şcolar general şi pr. prof. Florin Negruţiu, inspector şcolar de religie, în parteneriat cu Asociaţia Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (AFOREO), reprezentată de Viorica Cherteş şi Asociaţia Filantropia Oradea, reprezentată de pr. Laurenţiu Lazăr, a organizat o nouă acţiune în cadrul programului „Masa pe roţi“. Aflat la a patra ediţie, programul aduce bucurie celor aflaţi în situaţii materiale dificile sau în singurătate, respectiv imobilizaţi la domiciliu, prin oferirea unei mese calde. Beneficiari au fost membri ai Asociaţiei Handicapaţilor Neuromotor Sever din Oradea, ai Asociaţiei Filantropia şi ai Fundaţiei de Scleroză Multiplă Bihor. În acest an, activitatea a avut loc pe 18 decembrie şi s-a adresat unui număr de 45 de persoane care au primit câte o masă caldă şi un pachet de sărbători cu dulciuri oferite de personalul angajat al ISJ Bihor şi membri ai AFOREO, cu sprijinul Delicios Catering Oradea. Acestea au ajuns la beneficiari prin intermediul reprezentanţilor celor doi parteneri şi a voluntarilor, profesori de religie şi matematică.
Moş Crăciun la aşezăminte sociale
Moş Crăciun a venit cu daruri şi la copiii ocrotiţi în aşezămintele sociale din Războieni şi Silivaş, din cadrul reţelei sociale a Arhiepiscopiei Alba Iuliei. Copiii din centrele de zi „Sfânta Filofteia“ din Silivaş şi „Sfântul Serafim de Sarov“ din Războieni au scris, fiecare, scrisori moşului, iar acesta şi-a trimis ajutoarele încărcate cu daruri. Mai mulţi credincioşi din Timişoara, fii duhovniceşti ai părintelui Vladimir Beregoi, coordonator al celor două aşezăminte sociale, au primit scrisorile moşului şi, în funcţie de fiecare dorinţă a copiilor, au pregătit pachete cu daruri.
„Anul acesta Moşul a fost extrem de darnic pentru copiii ocrotiţi în aşezămintele noastre şi am rămas impresionaţi de faptul că fiecare a primit exact ceea ce şi-a dorit şi a scris în scrisoare. Le mulţumim acestor oameni cu suflet mare din Timişoara care au adus o bucurie fără margini copiilor şi au făcut posibil ca, de Crăciun, dorinţele lor să fie îndeplinite. Ne rugăm pentru sănătatea lor şi sunt sigur că Domnul le va răsplăti fapta lor cea bună. Mulţumim pe această cale tuturor binefăcătorilor care în acest an ne-au fost alături şi au sprijinit activitatea noastră filantropică, dorindu-le sărbători fericite!“, a spus pr. Vladimir Beregoi.
La rândul lor copiii au mulţumit pentru darurile primite prin colinde şi o scenetă cu temă biblică. Daruri constând în alimente au primit şi persoanele vârstnice din cele două localităţi, persoane care primesc servicii în cadrul reţelei de îngrijire la domiciliu.
Centrul de zi din Silivaş funcţionează din 2004, iar cel din Războieni a fost deschis în 2011. Centrele oferă servicii unui număr de 25 de copii şi funcţionează într-un parteneriat între Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba şi consiliile locale din Hopârta, respectiv Ocna Mureş, conform unui comunicat al biroului de Presă al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.
Concert caritabil la Întorsura Buzăului
Asociaţia „Reuniunea femeilor ortodoxe din Întorsura Buzăului“, în parteneriat cu Primăria Întorsura Buzăului, Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu“ şi Casa de Cultură au organizat, vineri 19 decembrie, a doua ediţie a Concertului caritabil de colinde „Bucuriile Crăciunului“. Evenimentul a fost găzduit de Casa de Cultură, decoraţiunile din sală au fost realizate de elevii Liceului Tehnologic „Nicolae Bălcescu“, iar darurile pentru colindători şi beneficiarii proiectului au fost achiziţionate şi ambalate de persoanele din Asociaţie. Intrarea s-a făcut cu invitaţii, iar doritorii au donat suma de 5 lei pentru a ajuta la completarea fondurilor din care s-au cumpărat daruri pentru 20 familii cu probleme materiale din zona Întorsurii Buzăului. Spectatorii au primit din partea organizatorilor gogoşi de post, ceai cald şi cafea.
Evenimentul a fost deschis primarul oraşului Întorsura Buzăului, Băncilă Leca, urmat de binecuvântarea dată de preoţii din Parohia Întorsura Buzăului. Asociaţia „Reuniunea femeilor ortodoxe din Întorsura Buzăului“ a oferit sponsorilor diplome şi icoane, ca semn de mulţumire pentru ajutorul acordat la achiziţionarea cadourilor pentru colindători.
Spectacolul artistic a fost susţinut de grupuri vocale, instrumentale şi de dansuri tradiţionale, dintre care Corul „Tricolorul“ al Parohiei din Întorsura Buzăului, coruri de la Şcoala „Mihail Sadoveanu“ din Întorsura Buzăului, Şcoala Gimnazială din Sita Buzăului „Nicolae Russu“, Şcoala Generală Bobocea din Sita Buzăului, Liceul Teoretic „Mircea Eliade“, Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu“, Grupul vocal „Pădurenii“ al comunei Barcani, Grupul de dansuri populare „Cununa Carpaţilor“ din Întorsura Buzăului şi interpreţi de muzică populară din împrejurimi.
Toţi colindătorii au primit daruri, în total fiind împărţite 250 de pachete. Cele 20 de familii care au primit darurile speciale provin din Întorsura Buzăului, Barcani, Lădauţi, Sărămaş şi sunt persoane fără posibilităţi materiale, pensionari, studenţi cu rezultate foarte bune la învăţătură. (Pr. Florin Negruţiu, Aurora Banciu)