În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Activități filantropice la Parohia Arad‑Sânnicolau Mic
Vara aceasta s‑au împlinit 16 ani de când în Școala Gimnazială „Adam Nicolae” din Arad funcționează un cabinet stomatologic pentru elevi, înființat de parohia ortodoxă Arad‑Sânnicolau Mic. În prezent, cabinetul stomatologic „Sfântul Nicolae” deservește peste 300 de elevi, la care se adaugă pacienţi neasigurați din punct de vedere medical, şomeri, pensionari sau persoane cu dizabilităţi, toți beneficiind de servicii de specialitate și tratamente gratuite.
Proiectul a început în anul 2003, când reprezentanții unei parohii luterane din Mölnlycke, Suedia, au adus în municipiul Arad două autobuze: un cabinet stomatologic mobil și o bibliotecă mobilă. Timp de șase ani, acestea, împreună cu sute de voluntari, medici și asistente din Suedia, au urmat un itinerari rural pe la unitățile de învățământ unde existau copii cu probleme, care proveneau din familii cu un nivel socio‑economic scăzut.
„Dorind să mă aplec și asupra cartierului și parohiei mele, m‑am gândit să înființăm un cabinet stomatologic nu într‑un spațiu al bisericii, ci în școală, tocmai pentru a fi eficient, astfel încât copiii să fie aproape și să‑l folosească cât mai des. După 16 ani de când funcționează, pot spune că se văd rezultatele. Fiecare copil are un istoric al evoluției tratamentului preventiv stomatologic aplicat, care este analizat de medicii din Suedia, aceștia declarându‑se bucuroși de numărul mare de beneficiari și de calitatea actului medical. Suntem bucuroși că împreună cu medicii și binevoitorii suedezi, oameni ce provin din medii și culturi diferite, am putut fi folositori pentru acești copii, părinți și semeni de‑ai noștri defavorizați”, a menționat părintele paroh Gheorghe Gligor.
Prin colaborarea dintre Parohia Arad‑Sânnicolau Mic, medicul Leif Börg din Suedia și Primăria municipiului Arad, cabinetul stomatologic „Sfântul Nicolae” este dotat cu aparatură modernă, echipamente de calitate pentru sterilizarea instrumentarului stomatologic și materiale de înaltă performanță. De mai bine de 11 ani, aici, își desfășoară activitatea medicul stomatolog Sorina Calmore, care acordă gratuit informații legate de stomatologia pediatrică și tratament de specialitate celor peste 300 de elevi, indiferent de apartenența religioasă și condiția lor socială și materială. În fiecare zi, medicul specialist oferă elevilor și părinţilor acestora sfaturi atât despre menținerea zilnică a unei igienizări orale riguroase, cât și despre formarea unor obiceiuri de alimentație sănătoase, știut fiind faptul că, la cei mici, netratarea afecțiunilor apărute la dinții de lapte poate avea consecințe pe termen lung atât asupra danturii definitive, cât și a întregului organism. Prin urmare, un accent deosebit este pus pe măsurile de profilaxie, care, pe lângă faptul că sunt cele mai simple şi mai comode pentru copii, sunt și cele mai puţin costisitoare şi care nu necesită timp pierdut. În vederea sprijinirii acestor măsuri de prevenție, prin strădania părintelui Gheorghe Gligor și a medicilor din Suedia, de două ori pe an, sunt oferite tuturor copiilor aproximativ 600 de periuțe de dinți și 1.200 de paste de dinți.
Întrucât lipsa controlului periodic la medicul dentist și a intervenţiei duce la tratamente extinse şi chiar la pierderea dinţilor, cu efecte negative serioase asupra dezvoltării dentare, maxilare, generale, dar şi cu efecte psihologice, beneficiari direcți ai serviciilor stomatologice de la cabinetul „Sfântul Nicolae” sunt și pacienţii neasigurați din punct de vedere medical, defavorizaţi social, şomeri, pensionari sau persoane cu dizabilităţi.
Cabinetul stomatologic „Sfântul Nicolae” din cadrul Școlii Gimnaziale „Adam Nicolae” din Arad reprezintă un proiect‑pilot, astfel de cabinete stomatologice extinzându‑se în mai multe orașe din țară, fiind suținute de mai multe ONG‑uri din Suedia și de medicii suedezi, care sunt în legătură permanentă cu Ministerul Sănătății.
Având în vedere schimbările pe care le traversează societatea românească, în încercarea de căutare și cristalizare a identității, Parohia Sânnicolau Mic a încheiat un protocol de parteneriat educațional cu Școala Gimnazială „Adam Nicolae” din Arad, punându‑se astfel un accent deosebit pe transmiterea valorilor spirituale și pe formarea caracterului moral‑religios al școlarilor. Prin bunăvoința și milostenia părintelui Gheorghe Gligor, parohia ortodoxă Arad‑Sânnicolau Mic este recunoscută nu numai pentru proiectele educaționale, ci și pentru activitățile social‑fiantropice îndreptate în mod constant atât către persoanele cu venituri reduse, vârstnici şi familii cu mulţi copii, cât și către persoanele aflate în spitale și în instituțiile de asistență socială și medicală din judeţul Arad și nu numai.