Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Activităţi pastorale în parohiile Izgar şi Ersig
În cea de-a doua duminică din Postul Mare, un grup de elevi ai Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu“ din Caransebeş, însoţiţi de pr. director Constantin Train şi de pr. prof. Petru Vasilescu, a vizitat parohiile Izgar şi Ersig din Protopopiatul Reşiţa, aflate în nord-vestul Episcopiei Caransebeşului. Această activitate se desfăşoară în cadrul unui proiect educativ-misionar, intitulat „Mergând, învăţaţi...“, derulat de seminarul caransebeşean, în parteneriat cu Centrul eparhial.
Ajungând la Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din Parohia Izgar, încă de la orele dimineţii, tinerii elevi seminarişti au fost întâmpinaţi cu multă dragoste de pr. paroh Ianăş Ambruş, dar şi de credincioşii acestei parohii. A avut loc slujba Utreniei, urmată de Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, în cadrul cărora cântarea la strană a fost înfrumuseţată de către elevii seminarişti. La momentul potrivit, elevul seminarist George Goloman din clasa a XII-a a ţinut un cuvânt de învăţătură, tâlcuind pericopa evanghelică. La orele după-amiezii, grupul de elevi seminarişti şi-a continuat misiunea în Parohia „Adormirea Maicii Domnului“ din localitatea Ersig, păstorită de părintele paroh Cătălin Flavius Florea, unde a fost oficiată Vecernia. Răspunsurile la slujbă au fost date de tinerii oaspeţi, iar la final elevul seminarist Adrian Novăcescu din clasa a XI-a a susţinut o cateheză. „Scopul misiunii noastre este acela ca elevii să pună în aplicare ceea ce învaţă la clasă, respectiv cântarea de strană, tipicul, cateheza şi predica, dar în acelaşi timp şi de a vedea realităţile vieţii de parohie, pentru care ei se pregătesc. Organizăm elevii noştri pe grupe în aşa fel încât toţi să participe la astfel de misiuni şi astfel fiecare să ia contact cu viaţa parohiilor. Pe de altă parte, misiunile acestea au un rol benefic şi pentru credincioşi, întrucât şi aceştia se bucură să îi vadă pe viitorii tineri slujitori ai altarelor în cursul activităţilor de pregătire. Putem spune că, la finalul unei zile ca aceasta, ne-am zidit unii pe alţii, atât noi, preoţii, şi elevii, dar şi credincioşii parohiilor“, a subliniat părintele profesor Constantin Train, directorul Seminarului Teologic. Toate aceste activităţi misionare din cadrul proiectului educativ-misionar intitulat „Mergând, învăţaţi...“ se realizează cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, şi cu sprijinul financiar al Centrului eparhial, având un rol foarte important atât în formarea tinerilor seminarişti, prin practica catehetică, omiletică şi liturgică, cât şi în dinamizarea vieţii spirituale din parohii. Dragostea, bucuria şi cinstea au fost manifestate şi prin agapele frăţeşti organizate de preoţii şi credincioşii celor două parohii.