În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Activităţile cu tinerii, priorităţi în Protopopiatul Cluj I
Preoţii din Protopopiatul Cluj I s-au întâlnit în conferinţa preoţească de toamnă, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Conferinţa a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, şi a debutat cu o slujbă de Te-Deum oficiată în capela Seminarului Teologic Ortodox.
La întâlnirea preoţilor din Protopopiatul Cluj I, desfăşurată marţi, 24 septembrie, în Sala „Teofil Herineanu“ a Facultăţii de Teologie Ortodoxă au avut loc dezbateri şi discuţii pe tema propusă: „Două imperative ale parohiei: activităţile cu tinerii şi asistenţa socială“.
În deschidere, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a vorbit despre importanţa misiunii preoţilor cu tinerii şi a activităţilor filantropice realizate în parohii. Ierarhul i-a îndemnat pe preoţi să se implice în astfel de activităţi şi să transmită mai departe flacăra credinţei.
„Şi tinerii şi săracii trebuie să rămână în preocuparea noastră, pentru că, în ceea ce-i priveşte pe tineri, este vorba despre Biserica noastră de mâine şi trebuie să transmitem pe mai departe flacăra credinţei“. În continuare, ierarhul a subliniat că este important ca fiecare să se implice efectiv în misiunea cu tinerii şi în ajutorarea celor săraci şi nevoiaşi din parohii, astfel încât aceste intenţii să nu rămână doar la nivel declarativ.
Activităţile filantropice ale Bisericii
După cuvântul de deschidere al IPS Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a urmat susţinerea comunicărilor pe tema propusă spre dezbatere: „Două imperative ale parohiei: activităţile cu tinerii şi asistenţa socială“.
Părintele Iliuţă Popa de la Parohia Vâlcele a susţinut un referat despre misiunea preotului de a-i atrage pe tineri spre Biserică, iar, pe parcursul expunerii sale, pr. Popa a oferit şi câteva exemple şi modalităţi prin care se poate realiza acest lucru. În acelaşi timp a arătat necesitatea unei relaţii fructuoase şi benefice între preot, comitetul parohial şi tineri, având în vedere că este nevoie ca aceştia să fie apropiaţi de Biserică şi să înţeleagă rostul lor în comunitatea parohială.
Un al doilea referat a fost prezentat de părintele Marcel Andreica de la Parohia „Sfântul Dumitru“ din Floreşti, care a vorbit despre activităţile de filantropie realizate prin intermediul Bisericii. În acest context pr. Andreica a subliniat faptul că este necesară o colaborare între parohii şi anumite asociaţii de profil din cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului şi că Biserica trebuie să se adapteze la situaţia socială actuală din ţară.
După expunerea celor două referate au urmat dezbateri şi discuţii pe tema propusă, precum şi prezentarea unor activităţi cu tinerii şi acţiuni filantropice ce au loc la nivelul unor parohii din Protopopiatul Cluj I.
În final, consilierul misionar social al Arhiepiscopiei Clujului, Liciniu Câmpean i-a informat pe preoţi cu privire la Festivalul tinerilor ortodocşi din Eparhie, ce va avea loc în luna noiembrie, şi despre colecta realizată pentru familiile sinistrate din judeţul Galaţi. Conferinţele preoţeşti de toamnă în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului se desfăşoară în perioada 23 septembrie - 31 octombrie, în toate cele nouă protopopiate ale Eparhiei.