Cel mai mare aşezământ social al Mitropoliei Basarabiei, Centrul maternal „În braţele mamei“, a reprezentat timp de doi ani un adăpost sigur pentru mamele cu probleme sociale. Din luna ianuarie 2013 până în prezent, la acest centru din Chişinău au fost asistate 16 cupluri (mamă-copil), aflate în dificultate, iar alte 16 familii vulnerabile au beneficiat de susţinere în comunitate
prin intermediul centrului de consultanţă.
Centrul maternal „În braţele mamei“ a fost înfiinţat pe 10 septembrie 2011 de Misiunea socială „Diaconia“ a Mitropoliei Basarabiei. Proiectul are drept scop asigurarea dreptului fiecărui copil de a creşte în familie. În acest sens, activează Centrul maternal şi Centrul de consultanţă. Asistarea cuplurilor mamă-copil în comunitate se realizează prin intermediul Centrului de consultanţă. Acesta acordă următoarele servicii: asistenţă materială, spirituală, juridică, psihologică şi psihosocială. În cazurile de emergenţă, cuplurile mamă-copil, gravidele se plasează în centrul maternal. Aici beneficiază de asistenţă rezidenţială pe o perioadă maximă de până la un an. „Principalele probleme cu care se confruntă mamele ajunse în centrul maternal sunt lipsa unui spaţiu locativ, precum şi respingerea din partea familiei. Pentru că majoritatea sunt persoane neasigurate, indemnizaţia lunară nu le permite să asigure întreţinerea copilului. Din experienţa noastră, mamele care apelează la serviciile proiectului sunt tinere orfane sau din familii social-vulnerabile, dar şi tinere care au ascuns sarcina de părinţi. Ele sunt direcţionate de structurile partenere ale «Diaconiei»: maternităţi, ONG-uri, direcţiile de asistenţă socială şi protecţie a familiei, Direcţia Municipală pentru Protecţia Drepturilor Copiilor sau chiar se adresează personal. Pentru integrarea lor, echipa de lucru colaborează cu instituţia care a direcţionat cazul (cu excepţia maternităţilor) şi, desigur, cu familia biologică sau lărgită, în cazul existenţei acesteia“, a declarat pe www.diaconia.md Mihaela Belei, coordonatorul proiectului.
Pe parcursul implementării acestui proiect, s-a constatat că numărul mamelor minore este în creştere şi reintegrarea lor socială este dificilă, în special din cauza lipsei spaţiului locativ. De aceea, în 2014, „Diaconia“ planifică înfiinţarea unei case de tranziţie, care va permite sprijinirea cuplurilor mamă-copil după ce au fost asistate în centrul maternal.