Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-a întâlnit ieri, 19 aprilie, la Palatul Patriarhiei, cu vicarii administrativi eparhiali, consilierii administrativi şi inspectorii bisericeşti din Patriarhia Română care au participat la atelierul regional „Responsabilitate şi implicare“, organizat prin proiectul FORTE la Centrul Naţional pentru Formare Continuă „Dumitru Stăniloae“ al Patriarhiei Române.
Preafericirea Sa a explicat că întâlnirile cu colaboratorii ierarhilor sunt importante deoarece sinodalitatea de la nivelul ierarhiei trebuie să se reflecte în colegialitatea consilierilor din toată ţara, la nivelul Patriarhiei. Patriarhul Bisericii noastre a mai arătat că această consultare ritmică între responsabilii sectoarelor înrudite din eparhii diferite ajută la intensificarea coresponsabilităţii şi a conlucrării între eparhii, permiţând o completare, o corectare şi o îmbogăţire reciprocă.
De asemenea, Preafericitul Părinte Daniel a precizat că sectoarele administrative au o mare responsabilitate în ceea ce priveşte viaţa eparhiilor: „Totdeauna trebuie avută o mare grijă în acest sector, deoarece administraţia este o misiune. Noi nu putem lucra ca nişte oameni secularizaţi în timpul săptămânii şi doar sâmbăta şi duminica să lucrăm duhovniceşte. Liturghie este şi lucrarea de la birou şi, aşa cum cu evlavie şi cu frică de Dumnezeu ne pregătim pentru Împărtăşanie, tot aşa trebuie să pregătim cu frică de Dumnezeu şi dragoste faţă de Biserică fiecare lucrare în domeniul administrativ. Dacă lucrăm ca nişte secularizaţi în timpul săptămânii, nu putem aduce nici ofrandă de mulţumire lui Dumnezeu duminica, atunci când săvârşim Sfânta Liturghie. Aşa este şi în mănăstire; Sfântul Teodor Studitul spune că cine ascultare împlineşte - chiar dacă este la grădină, la grajd sau la bucătărie -, Liturghie săvârşeşte. Întreaga activitate administrativă este o liturghie, o liturghie a bunei chivernisiri. Chivernisire înseamnă o bună guvernare sau administrare, şi se spune că preotul trebuie să fie bun chivernisitor sau bun administrator al casei sale pentru că «dacă nu ştie cineva să-şi rânduiască propria lui casă, cum va purta grijă de Biserica lui Dumnezeu?» (I Timotei 3, 5). Gândirea duhovnicească nu trebuie limitată la slujbele din Biserică, ci trebuie să fie extinsă şi la activitatea administrativă. Când activitatea administrativă este bazată pe corectitudine, pe adevăr, pe dreptate, atunci şi preoţii se simt încurajaţi. Când hotărârile Centrului eparhial sunt drepte şi corecte, atunci se promovează valori“.