La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu a avut loc, în perioada 18-19 septembrie, sesiunea de admitere la doctorat. La examenul de admitere din acest an s-au înscris 14 candidaţi, care au susţinut câteva probe în faţa comisiei de admitere, prezidată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, şi de decanul facultăţii sibiene, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel.
Astfel, tinerilor teologi li s-au verificat cunoştinţele de Teologie Dogmatică, după care s-au prezentat proiectele de cercetare propuse de fiecare candidat. „Prezentarea proiectului de cercetare elaborat de fiecare candidat este un lucru esenţial la admiterea la şcoala doctorală. Candidaţii s-au prezentat cu aceste proiecte, ce se vor concretiza în tezele dezvoltate pe parcursul celor trei ani de studiu la doctorat.
În funcţie de noutatea, actualitatea şi consistenţa temei propuse în proiect, candidaţii vor intra în acest proces de înaltă cercetare academică“, ne-a spus decanul facultăţii sibiene, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel.
După examinarea candidaţilor, conform Regulamentului Şcolii Doctorale a Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu, se vor distribui şi locurile pentru fiecare profesor îndrumător. Conform regulamentelor impuse universităţilor europene prin Programul Bologna, doctoranzii au posibilitatea ca în trei ani de studiu să participe la un program de pregătire metodologică pentru cercetare, concretizat prin cursuri ţinute la nivel de universitate şi la fiecare facultate în parte, iar mai apoi la un program de cercetare individuală, prin care se va elabora teza propusă pentru susţinerea publică la finalul ciclului de studiu şi cercetare. Doctoranzii au obligaţia ca pe parcursul celor trei ani de studiu să publice articole şi studii în reviste de specialitate şi să sprijine activitatea de cercetare din cadrul facultăţilor.
La Facultatea de Teologie din Sibiu există şase profesori cu dreptul de a îndruma doctorate în diferite domenii de cercetare teologică. (Ştefan Mărculeţ)