Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Admiterea la Teologie în Transilvania
Instituţiile de învăţământ superior organizează admiterea candidaţilor în ciclul de studii de licenţă şi masterat. În zona Transilvaniei, tinerii care doresc să urmeze studii teologice se pot înscrie la centrele universitare din Sibiu, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Oradea şi Baia Mare.
Facultatea de Teologie Ortodoxă "Sfântul Ierarh Andrei Şaguna" din Sibiu organizează în perioada 11-23 iulie sesiunea de admitere pentru ciclul de licenţă şi master. La specializarea Teologie pastorală, facultatea sibiană scoate la concurs 68 de locuri bugetate şi 115 locuri cu taxă, iar pentru specializarea Teologie socială se va concura pentru 20 de locuri bugetate şi 15 cu taxă. Examenul va avea loc pe 18 iulie, iar afişarea rezultatelor şi confirmarea înscrierii vor avea loc pe 21 iulie, respectiv 23-31 iulie. Candidaţii vor susţine un test psihologic eliminatoriu, iar candidaţilor la Teologie pastorală li se vor examina şi aptitudinile muzicale. Toţi candidaţii vor susţine apoi o probă orală de cunoştinţe religioase. Media de admitere va fi calculată din media de la examenul de bacalaureat (50%) şi nota de la proba de cunoştinţe religioase (50%).
Admiterea pentru studiile de master se va face în urma concursului de dosare, fiind disponibile 52 de locuri bugetate pentru toate specializările şi 110 locuri cu taxă.
Admiterea la Cluj-Napoca
În perioada 16-21 iulie 2012 se desfăşoară înscrierile şi concursurile de admitere la nivel licenţă şi master la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Candidaţii pot opta la nivel licenţă pentru secţiile Teologie ortodoxă pastorală, Teologie ortodoxă didactică, Teologie ortodoxă, Asistenţă socială şi Artă sacră. În data de 23 iulie va avea loc proba scrisă pentru specializarea Teologie ortodoxă pastorală şi proba practică eliminatorie de desen şi culoare pentru specializarea Artă sacră. Admiterea la celelalte două secţii se face în baza notei de la examenul de bacalaureat. Afişarea rezultatelor finale are loc în data de 30 iulie. În aceeaşi perioadă are loc şi admiterea la studiile de master oferite de aceeaşi instituţie de învăţământ, pentru următoarele specializări: Pastoraţie şi duhovnicie, Doctrină şi hermeneutică creştin ortodoxă, Ortodoxie românească şi viaţă liturgică, Artă sacră (conservarea, restaurarea şi crearea bunurilor culturale), Bioetica - morală, etică şi deontologie. La înscrierea pentru examenul de admitere candidaţii vor preda un proiect de cercetare pe o temă la alegere, care va fi evaluat de o comisie de specialitate şi va fi notat. Această notă va constitui 30% din media de admitere, iar media examenului de licenţă va avea o pondere de 70%.
Admiterea la Alba Iulia
La Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, admiterea se organizează în perioada 16 iulie - 3 august. Între 16 şi 26 iulie are loc înscrierea candidaţilor; pe 27 iulie are loc susţinerea interviului şi a probelor de aptitudini; pe 30 iulie se afişează rezultatele, iar până pe 3 august are loc înmatricularea candidaţilor admişi pe locuri subvenţionate şi cu taxă. Sunt scoase la concurs 32 de locuri la buget şi 15 locuri cu taxă la specializarea Teologie ortodoxă pastorală şi 20 de locuri la buget şi 30 de locuri cu taxă la specializarea Teologie asistenţă socială, la ciclul de studii pentru licenţă. Pentru studiile de master sunt scoase la concurs 9 locuri la buget şi 20 de locuri cu taxă la specializarea Teologie comparată şi 9 locuri la buget şi 20 cu taxă la specializarea Consiliere pastorală. Admiterea pentru studiile de licenţă se face pe baza unui interviu, iar media de admitere constă în 50% media la bacalaureat şi 50% nota de la interviu.
Admiterea la Oradea
La Facultatea de Teologie Ortodoxă din Oradea se organizează admitere, la ciclul de studii de licenţă, pentru 30 de locuri (25 locuri bugetate şi 5 cu taxă) la specializarea Teologie ortodoxă pastorală şi pentru 25 de locuri (18 locuri la buget şi 7 locuri cu taxă) la specializarea Teologie ortodoxă asistenţă socială.
Pentru masterat sunt scoase la concurs 25 de locuri (9 locuri la buget şi 16 locuri cu taxă) la specializarea Teologie sistematică pe fundamente biblice şi patristice, 25 de locuri (8 la buget şi 17 cu taxă) la specializarea Istorie bisericească şi gândire creştină şi 25 de locuri (8 la buget şi 17 cu taxă) la specializarea Teologie pastorală aplicată.
Înscrierea are loc în perioada 16-23 iulie, iar pe 25 iulie are loc admiterea. Examenul constă, la ciclul de studii de licenţă, într-un interviu scris tip test grilă cu subiecte din învăţătura de credinţă ortodoxă. 30% din media de admitere o reprezintă nota obţinută la test, iar 70% este media de la bacalaureat. Rezultatele se afişează pe 25 iulie, iar până la 31 iulie are loc confirmarea candidaţilor admişi, conform pr. lect. dr. Emil Cioară, prodecanul facultăţii.
Admiterea la Baia Mare
În cadrul Universităţii de Nord din Baia Mare, Facultatea de Litere scoate la concurs, pentru ciclul de studii de licenţă, la specializarea Teologie ortodoxă didactică, 7 locuri la buget şi 18 cu taxă, la specializarea Teologie ortodoxă pastorală sunt 7 locuri bugetate şi 43 cu taxă, iar la Teologie ortodoxă asistenţă socială sunt 5 locuri la buget şi 35 cu taxă. La ciclul de studii de master sunt 15 locuri la buget şi 10 cu taxă la specializarea Teologie creştină şi spiritualitate europeană. Înscrierea are loc între 16-24 iulie, apoi se afişează rezultatele. (Oana Rusu, Ştefan Mărculeţ, Flavia Oroian)