La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Adormirea Maicii Domnului la Mănăstirea Celic Dere
Adormirea Maicii Domnului a fost serbată cu evlavie și în Episcopia Tulcii, la Mănăstirea Celic Dere, una dintre cele mai vechi așezări monahale din nordul Dobrogei, care luni și-a serbat hramul bisericii mari. De aproape două luni, paraclisul de la demisolul bisericii mari și-a primit și o nouă ocrotitoare, alături de Maica Domnului, pe Sfânta Cuvioasă Teofana Basarab.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit credincioșilor despre Adormirea Maicii Domnului ca despre o veche sărbătoare în cultul creștin, cât și despre chipul Maicii Domnului, smerit, ascultător și rugător, atât în viață, cât și după moartea ei. Maica Domnului este ocrotitoarea mănăstirii de aproape 180 de ani, de când a fost înființată.
Răspunsurile la slujbă a fost date de către Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului. În cadrul slujbei au fost pomeniți ctitorii, ieromonahii și monahiile adormiți întru Domnul de-a lungul vremii.