Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Adunare Generală AIDRom a reiterat importanța bunei colaborări dintre Bisericile membre
Membrii Consiliului de administrație‑AIDRom, împreună cu delegații Bisericilor membre, Biserica Ortodoxă Română, Biserica Evanghelică CA din Româna, Biserica Reformată din România, Biserica Evanghelică - Lutherană, Biserica Armeană, au participat marți, 30 mai 2023, la cea de a 23‑a Adunare Generală AIDRom, se arată într‑un comunicat transmis de asociație.
Întâlnirea, găzduită de Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană din București, a fost deschisă de președintele AIDRom, Reinhart Guib, Episcop al Bisericii Evanghelice de Confesiune Augustană din România, cu sediul la Sibiu, care a mulțumit reprezentanților Bisericilor membre pentru comuniune intercreștină, implicare și susținere „spre binele aproapelui nostru”, precum și tuturor celor care muncesc, se dăruiesc și sprijină prin gând, rugăciune și faptă misiunea de binefacere a AIDRom.
Întâlnirea, condusă de vicepreședintele AIDRom, preotul Michael Tița, consilier patriarhal, din partea Bisericii Ortodoxe Române, a dat posibilitatea trecerii în revistă a activităților derulate și a creat cadrul pentru discuții fructuoase despre activități viitoare care pot să sprijine și să îmbunătățească viața celor vulnerabili, pe care asociația și Bisericile membre îi ajută.
Raportul de Activitate prezentat de secretarul executiv, Elena Timofticiuc, a arătat efortul imens făcut de echipa AIDRom pentru asistarea a peste 45.000 de refugiați și a altor persoane aflate în nevoie în anul anterior. Au fost punctate principalele realizări, proiectele derulate de echipa AIDRom în 2022 și au fost trecute în revistă provocările întâmpinate, dar și oportunitățile unui an în care întreaga societate a fost afectată de războiul din Ucraina.
În timpul ședinței, a fost punctată contribuția Departamentului pentru Relații Intercreștine și Interreligioase la menținerea unui dialog interactiv cu reprezentanții bisericilor creștine din Romania, prin conferințele, consultațiile și evenimentele organizat. De asemenea, a fost amintit faptul că prin sprijinul pr. Gabriel Cazacu, coordonatorul Departamentului pentru Relații Inter-creștine și Inter‑religioase, au fost ajutate prin donații 2.000 de persoane aflate în dificultate.
Întâlnirea a fost și un bun prilej de discuții și identificare de viitoare oportunități, dar și pentru evaluarea financiară și aprobarea bugetului pentru anul 2023.
Asociația Ecumenică a Bisericilor din România „Ajutor Interbisericesc - Departamentul România” (AIDRom) lucrează din 1991 pentru a răspunde nevoilor societății în domenii precum reluarea dialogului ecumenic, reconcilierea interetnică și socială, combaterea discriminării, asistența socială și diaconia cu grupuri-țintă specifice legate de problematica femeilor, a copiilor în situație de risc, a persoanelor cu dizabilități, vârstnice și, în general, marginalizate, a refugiaților, a persoanelor în situații de sărăcie în creștere sau de inegalități de gen, accesul la drepturi și la drepturile muncii, precum și problemele de mediu, efectele și victimele dezastrelor naturale. AIDRom este membru Act Alliance, alături de peste 140 de organizații confesionale membre care lucrează în domeniul dezvoltării pe termen lung, al advocacy‑ului și al asistenței umanitare, având o prezență activă în peste 120 de țări.
Puteți afla mai multe despre activitatea asociației AIDRom accesând site‑ul: www.aidrom.ro.