La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Dunării de Jos
Sâmbătă, 4 februarie 2017, la Centrul eparhial din Galaţi s-au desfăşurat, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, lucrările Adunării eparhiale.
Evenimentul a debutat cu participarea membrilor acestui organism bisericesc, la slujba Sfintei Liturghii săvârşită în Catedrala Arhiepiscopală, la finalul căreia Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a oficiat slujba de Te Deum şi a rostit rugăciuni speciale pentru pacea socială, dragostea sinceră faţă de aproapele şi unitatea dintre noi toţi.
Şedinţa forului deliberativ eparhial s-a desfăşurat în Sala de conferinţe „Episcop Melchisedec Ştefănescu”, debutând cu rugăciunea şi cuvântul de deschidere al Înaltpreasfințitului Părinte Casian, chiriarhul locului.
În continuare, ierarhul a prezentat hotărârea Sfântului Sinod prin care anul 2017 a fost proclamat „Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești” și „Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română”, după care a susţinut o meditaţie teologică cu privire la sensul icoanei în Biserică şi în viaţa de zi cu zi a creştinilor.
Totodată, Înaltpreasfinţia Sa a prezentat câteva repere privind educaţia creştină şi principalele programe cu tinerii realizate în anul 2016, dar şi lucrarea socială a celor 43 de instituţii cu profil social-filantropic ale Eparhiei Dunării de Jos, care anul acesta s-a ridicat la suma de 6.862.593 lei de care au beneficiat 82.191 persoane.
În cadrul comisiilor de lucru permanente, s-a luat act de rapoartele de activitate ale sectoarelor Centrului eparhial şi ale celorlalte subunităţi bisericeşti şi au fost aprobate propunerile pentru anul 2017, între care amintim: intensificarea eforturilor de construire/amenajare a Clinicii de Oncologie Pediatrică din Galaţi; continuarea programului de acordare a burselor lunare parohiale; continuarea şi desfăşurarea unor programe social-filantropice în familii cu mulţi copii (cazuri de familii cu mulţi copii, din cele opt protoierii, cărora să li se asigure o locuinţă decentă); continuarea programului de tip caravană medicală „Sănătate pentru sate” şi susţinerea campaniei de donare de sânge; implicarea elevilor din licee, a studenţilor de la diverse facultăţi şi a masteranzilor în teologie în activităţi de voluntariat, cu caracter social-filantropic, educaţional-cultural sau ştiinţific.
În încheiere, au fost lansate volumul al XVII-lea din seria „Biserică. Misiune. Slujire”, ultimul număr al revistei eparhiale „Călăuză ortodoxă” şi a fost vizionat filmul documentar `2016 - repere ale vieţii bisericeşti din Arhiepiscopia Dunării de Jos”, realizat în cadrul Biroului de presă şi comunicare al eparhiei.
La lucrările Adunării eparhiale de la Galaţi au mai participat ca invitaţi protoierei, stareţii şi stareţele mănăstirilor, câte un preot însoţit de dna preoteasă din fiecare protopopiat - familii preoţeşti cu rezultate deosebite în plan pastoral-misionar, 12 tineri implicaţi în activităţile cultural-educaţionale şi social-filantropice ale parohiilor din care provin, reprezentanţii asociaţiilor bisericeşti din eparhie, oficialităţi locale şi judeţene, precum şi alte personalităţi ale vieţii culturale, educaţionale şi economice din cele două judeţe ale eparhiei, Galaţi şi Brăila.