În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, credincioșii Bisericii „Sfântul Nicolae”‑Ghica, paraclis universitar din București, au trăit un moment de mare bucurie
Adunarea eparhială a Episcopiei Hușilor
Sâmbătă, 17 februarie, a avut loc şedinţa anuală a Consiliului și a Adunării eparhiale a Episcopiei Huşilor. Evenimentul s-a derulat în sala de şedinţe a Protopopiatului Huşi, sub preşedinţia Preasfinţitului Părinte Episcop Ignatie.
Întâlnirea a fost prefațată de slujba Sfintei Liturghii, oficiată de ierarhul Huşilor la Catedrala Episcopală. Soborul slujitorilor a fost alcătuit din părinţi consilieri eparhiali, părinții protopopi din eparhie şi din membrii clerici ai Adunării eparhiale, informează Biroul de presă al eparhiei.
În deschiderea întrunirii, Părintele Episcop Ignatie a afirmat că, în lipsa conștiinței că ceea ce avem și primim sunt daruri de la Dumnezeu, vom risipi foarte multe: În Biserică avem, întotdeauna, acest reflex al smereniei: ori de câte ori facem ceva, nu ne atribuim nici un fel de merit, ci ne gândim doar la faptul că eram datori să facem acel lucru, așa cum se spune în Sfânta Evanghelie - când facem ceva, să nu ne mândrim, să nu căutăm să prezentăm lucrurile cu emfază, ci să avem conștiinţa că nu am făcut altceva decât să ne îndeplinim responsabilităţile cu care am fost încredinţaţi de Dumnezeu.
Suntem cu toţii parte integrantă și, desigur, beneficiem de ceea ce ne oferă societatea de consum. Tendinţa este de a fi foarte critici faţă de una dintre caracteristicile acestei societăţi, și anume consumismul.
Noi facem parte integrantă și ne bucurăm de beneficiile societăţii de consum, dar, în același timp, este foarte important să avem luciditatea de a vedea deformările sau carenţele acesteia.
În Biserică, în calitate de creștini, avem conștiinţa că toate cele ce sunt în jurul nostru - oameni, univers, lume, mediul înconjurător, obiecte - sunt darul lui Dumnezeu. În generozitatea Sa, Dumnezeu ni le dăruiește, iar noi, la rându-ne, nu facem altceva decât să Îi întoarcem aceste daruri - așa cum spune părintele Dumitru Stăniloae - prin preţuirea pe care o manifestăm faţă de acestea.
De ce este important să facem un mic recurs la conștientizarea faptului că toate lucrurile de care ne bucurăm sunt darul lui Dumnezeu? Omul consumist, care face parte din societatea de consum, de ale cărei beneficii se bucură, a uitat că totul este darul lui Dumnezeu. Când nu vedem realitatea din această perspectivă, vom avea tendinţa de a ne raporta cu desconsiderare și cu accente de risipă.
Una dintre caracteristicile societăţii de consum este faptul că risipim foarte mult, pentru că nu avem conștiinţa că tot ceea ce primim este darul lui Dumnezeu”.
A urmat prezentarea rapoartelor de activitate ale sectoarelor Centrului eparhial Huşi şi aprobarea lor de către membrii Adunării eparhiale.
În partea a doua a întâlnirii, membrii Adunării eparhiale, precum și invitații au luat cuvântul, confirmând susținerea pe care o acordă Bisericii și dezvoltând diferite teme care țin de prezența valorilor creștine în societate.