Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Adunarea Generală a Casei de Ajutor Reciproc a Arhiepiscopiei Bucureștilor
În Sala Colloquium a Palatului Patriarhiei a avut loc joi, 20 februarie 2020, Adunarea Generală a Casei de Ajutor Reciproc (CAR) a clerului și salariaților bisericești din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor. La acest organism sunt afiliați clerul și angajații eparhiilor Alexandriei și Teleormanului, și Giurgiului. La întrunire au fost prezenți Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, membri ai adunării CAR.
În cadrul ședinței a fost dezbătut bilanțul pe anul 2019 și prezentat raportul-sinteză de către părintele Gheorghe Zaharia, președintele Adunării Generale a CAR, care a reflectat activitatea desfășurată de acest organism de întrajutorare.
„Raportul pe care l-am constituit anul acesta reflectă faptul că, așa cum am făcut în fiecare an, am adus o îmbunătățire a activității CAR-ului, pentru că ea este în beneficiul membrilor. Anul acesta am continuat lucrarea de îmbunătățire a tuturor lucrărilor benefice membrilor și am venit doar cu o singură modificare, în sensul că pentru soțiile clericilor și pentru membrii mireni s-a mărit plafonul de împrumut de la 6.500 de lei la 7.500 de lei. Putem spune că această asociație a Casei de Ajutor Reciproc a Arhiepiscopiei Bucureștilor a ajuns la un maxim de echilibru din punct de vedere financiar-contabil”, a spus părintele Gheorghe Zaharia, președintele CAR al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Membrii Adunării Generale a CAR l-au ales pe părintele diacon Răzvan Ciubotariu membru în Consiliul Director în locul părintelui Marian Constantin Popescu, ales în funcția de paroh al Parohiei Inotești din cadrul Protoieriei Urlați, care și-a exercitat funcția în consiliu în perioada 2016-2019.
Membrii activi ai asociației din cele 27 de unități afiliate plătesc o contribuție lunară de 20 lei și, în cazuri deosebite, pot beneficia de ajutor de spitalizare, naștere și deces. „CAR acordă ajutoare membrilor săi pentru deces, boală, spitalizare și pentru naștere. În anul 2019 au fost acordate 129 de ajutoare pentru membrii CAR, iar totalul lor s-a ridicat la 76.000 de lei. Pentru deces, suma este de 1.500 de lei pentru membru CAR, iar pentru soție sau soț suma este la jumătate; pentru spitalizare, ajutorul este de 500 de lei, iar pentru soție sau soț, de 250 de lei, pentru naștere, pentru fiecare copil se oferă un ajutor de 500 de lei”, a mai precizat părintele Gheorghe Zaharia.
La final, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a evidențiat faptul că activitatea acestei asociații reflectă misiunea Bisericii: „Principala faptă bună pe care o face această asociație este de a-i ajuta pe cei care se află în nevoi. Un astfel de ajutor pentru cineva care nu are alte posibilități este de un real folos. Participând în ultimii ani la aceste întâlniri de bilanț, am constatat o creștere a numărului celor afiliați. Activitatea celor care se ocupă la unitățile afiliate de persoanele aflate în dificultate arată de fapt misiunea Bisericii. Chiar dacă nu putem oferi noi ajutorul necesar altora, este bine ca astfel de asociații ale Bisericii să facă o faptă bună”.
De asemenea, Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, a apreciat întreaga activitate a Casei de Ajutor Reciproc a Arhiepiscopiei Bucureștilor. „Avem sentimentul de încredere în această instituție bisericească pentru că nu numai rezultatele sunt foarte bune, ci ne întărește convingerea și preocuparea de a veni permanent în sprijinul membrilor acestei asociații. Pe lângă împrumutul care poate fi oferit cu o dobândă foarte avantajoasă, s-a luat în considerare și acordarea de ajutoare pentru diferite evenimente din viața membrilor și a celor din cadrul familiilor acestora”, a spus ierarhul.