De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Ajunul Bobotezei la Biserica „Sfântul Anton”-Curtea Veche
În dimineața zilei de miercuri, 5 ianuarie 2022, la Biserica „Sfântul Anton”-Curtea Veche din Capitală, Paraclis Patriarhal, au fost săvârșite sfintele slujbe specifice Ajunului Botezului Domnului, între care s-a aflat și rânduiala Sfințirii Mari a apei.
În ziua de post aspru care ne-a pregătit pentru sărbătoarea Dumnezeieștii Arătări, au fost oficiate slujba Utreniei, Ceasurile împărătești, săvârșite conform unei rânduieli speciale, și Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia praznicului Botezului Domnului. La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârșită slujba Sfințirii Mari a apei, numită și Agheasma Mare. Rânduiala Ceasurilor împărătești, care a precedat Sfânta Liturghie unită cu Vecernia, a cuprins cântări, rugăciuni și lecturi din Sfânta Scriptură legate de sărbătoarea Botezului Domnului pe care o vestesc. Cu secole în urmă, la Biserica Domnească „Sfântul Anton”-Curtea Veche, domnitorii Țării Românești luau parte în această zi la slujba Ceasurilor împărătești.
Despre momentele de rugăciune, precum și despre sfințirea și distribuirea aghesmei mari, ne-a vorbit părintele paroh Gheorghe Zaharia: „Am avut bucuria de a săvârși astăzi, împreună cu părinții împreună-slujitori, Sfânta Liturghie, la finalul căreia am oficiat slujba aghesmei mari, așa cum se obișnuiește. La acestea au participat credincioși în număr mare. Pentru sărbătoarea Botezului Domnului am pregătit 7.500 de sticle cu Agheasmă Mare, la care s-au adăugat câteva butoaie cu apă sfințită care însumează aproximativ 1.400 de litri. Îi așteptăm în continuare pe credincioși să vină pentru a primi apa sfințită. Mâine vom săvârși din nou, conform rânduielii, slujba Sfințirii Mari a apei la finalul Liturghiei Sfântului Ioan Gură de Aur. Aceasta va fi săvârșită, așa cum ne-am obișnuit, în afara bisericii noastre, pe podiumul special amenajat”.
Slujba Aghesmei Mari se săvârșește numai de două ori pe an, în Ajunul și în ziua praznicului Botezului Domnului, la finalul Sfintei Liturghii.