Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Ajunul Bobotezei la Catedrala patriarhală
La Catedrala patriarhală au fost săvârşite ieri, 5 ianuarie, slujba Ceasurilor Împărăteşti şi Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, unită cu Vecernia sărbătorii Botezului Domnului. Slujba a fost săvârşită de părintele arhim. Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale şi Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Imediat după Sfânta Liturghie a fost săvârşită Slujba Aghesmei Mari, iar preoţii slujitori au binecuvântat, după tradiţie, Reşedinţa patriarhală şi încăperile unde îşi desfăşoară activitatea ostenitorii din Administraţia patriarhală şi din Administraţia Arhiepiscopiei Bucureştilor. Soborul preoţilor slujitori a fost primit la Reşedinţa patriarhală de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Aici preoţii s-au rugat ca Dumnezeu să reverse binecuvântarea Sa peste întregul aşezământ, precum şi pentru sănătatea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Întâistătătorul Bisericii noastre a arătat că această tradiţie de a merge cu icoana Botezului Domnului şi cu Agheasmă Mare la casele credincioşilor este o misiune frumoasă, prin care se împleteşte rugăciunea cu măiestria cântării, evlavia cu credinţa puternică în prezenţa lucrării Duhului Sfânt în viaţa Bisericii. "Duhul Sfânt sfinţeşte firea apelor ca să sfinţească pe om, dar şi spaţiul în care el locuieşte şi lucrează. Această sfinţire a naturii prin Biserică, ca urmare a lucrării Duhului Sfânt, este dimensiunea cosmică a credinţei ortodoxe. Creştinul ortodox doreşte să sfinţească nu numai sufletul său, intelectul şi simţămintele sale, ci şi casa lui şi spaţiul în care locuieşte şi lucrează şi toate activităţile sale. De aceea, în aceste zile, preotul merge spre casele credincioşilor pentru a sfinţi spaţiul, astfel încât există o legătură între credincioşii care vin la biserică şi Biserica reprezentată de cler, care merge spre casele credincioşilor, pentru ca fiecare familie să devină o Biserică mai mărturisitoare, mai ataşată tradiţiei sfinte şi mai împlinitoare a voii lui Dumnezeu în viaţa noastră. Se spune că omul sfinţeşte locul; îl sfinţeşte numai dacă ţine legătura cu Dumnezeu cel Unul Sfânt, de la care vin toată darea cea bună şi tot harul. Această lucrare de sfinţire a vieţii omului şi a întregului univers este lucrarea prin care se vede finalitatea venirii pe pământ a Mântuitorului Iisus Hristos. Cel veşnic intră în timp şi spaţiu pentru a sfinţi timpul şi spaţiul", a spus Preafericirea Sa. "Binecuvântarea Iordanului" peste redacţia Ziarului Lumina Pentru prima dată de când şi-a mutat activitatea în noul sediu de la poalele Dealului Patriarhiei, în Centrul social-cultural "Sfântul Apostol Andrei", redacţia publicaţiilor "Lumina" a fost binecuvântată ieri cu Agheasmă Mare de către părintele arhimandrit Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale şi Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor.