Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Ajunul Bobotezei la Mănăstirea Golia din Iași
În Ajunul praznicului Botezului Domnului nostru Iisus Hristos, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Golia din municipiul Iași. Locașul de cult din zona ieșeană Târgu Cucu, ctitorit de domnitorul Vasile Lupu, a fost neîncăpător în Duminica dinaintea Bobotezei. Credincioșii, împreună cu obștea mănăstirii, s-au rugat la slujba oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan. Alături de ierarh au mai slujit părinții viețuitori ai așezământului monahal, în sobor aflându-se și părintele protosinghel Serafim Nastasiu, starețul Mănăstirii Golia.
După citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a subliniat faptul că omul este chemat să primească darul Sfântului Duh: „Biserica, prin glasul Sfinților Apostoli și al Sfinților Părinți, așază în fața omului acest înalt, adânc și cuprinzător deziderat: umplerea lui cu Duhul Sfânt. Unii au împlinit aceasta foarte mult, alții mai puțin - nu după măsura harului -, ci după măsura disponibilității noastre de a ne deschide spre darurile Sfântului Duh, care sunt oferite tuturor. Pentru aceasta, omul este chemat să meargă de la botez către Dumnezeu, iar dacă prin păcat cade, să se ridice. Prin trei lucruri, în mod special, omul poate tinde să primească darul Duhului Sfânt în viața sa. În primul rând prin rugăciunea neîncetată - gândul la Dumnezeu. […] Cea de-a doua este taina smereniei, pe care un părinte din vremea noastră o numea «cheia prin care omul descuie lăuntrul său în care se află prezența Duhului Sfânt». […] În al treilea rând, dragostea dumnezeiască față de oameni și față de Dumnezeu, dragoste care îl ajută pe om să desăvârșească prezența Duhului Sfânt în el”.