La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Al șaselea copil al unei familii de preot botezat de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei
Credincioșii Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Stănești, comuna Lunca, județul Botoșani, l-au avut în mijlocul lor, în Duminica a treia din perioada Triodului, pe Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie, precum și Taina Sfântului Botez pentru fetița Xenia Istrate, cel de-al șaselea copil al familiei preotului paroh.
Din soborul de clerici care au slujit împreună cu Mitropolitul Moldovei și Bucovinei au făcut parte: arhim. Ioan Harpa, starețul Mănăstirii Popăuți și exarh de Botoșani; protos. Cleopa Străchinariu, starețul Mănăstirii Cozancea; părintele Iurie Nestor, protopop de Chișinău în cadrul Arhiepiscopiei Chișinăului; părintele Petru Fercal, protopop de Botoșani; părintele Dumitru Ciobanu de la Parohia Tansa-Belcești, precum și părintele paroh Mihail Istrate.
După săvârșirea Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a oficiat Taina Botezului pentru prunca Xenia Istrate, cel de-al șaselea copil al familiei părintelui Mihail Istrate, și a binecuvântat noua casă parohială. Construcția așezământului a început în timpul păstoririi fostului paroh Dumitru Ciobanu și a fost terminată în timpul actualului paroh. Având în vedere lucrarea deosebită efectuată de-a lungul timpului în comunitatea parohială, cei doi preoți au primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan distincția mitropolitană „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei”.