Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
„Alege Şcoala!“ la final, în Arhiepiscopia Sibiului
Proiectul „Alege Şcoala!“ al Patriarhiei Române, implementat prin sectorul teologic-educaţional, s-a încheiat şi în Arhiepiscopia Sibiului, printr-o sesiune festivă la Mănăstirea „Brâncoveanu“ de la Sâmbăta de Sus. La sesiunea de închidere au participat toţi preoţii şi profesorii de religie din eparhie, implicaţi în activităţile proiectului şi s-a evaluat întreaga activitate din perioada 2010-2013.
Evenimentul de la Sâmbăta de Sus a fost moderat de pr. Constantin Naclad, managerul de proiect, alături de Paul Ispas, reprezentantul World Vision România pentru implementarea proiectului în Arhiepiscopia Sibiului. Fundaţia World Vision România a fost parteneră a Patriarhiei Române în realizarea proiectului „Alege Şcoala!“.
Sesiunea festivă a fost deschisă de cuvântul părintelui Constantin Naclad, care a prezentat sintetic obiectivele, activităţile şi modul de implementare al proiectului în Patriarhia Română.
„Acest proiect a fost o iniţiativă prin care am dorit să creăm un model de lucru pentru preoţii care doresc, într-adevăr, să investească în copiii din parohiile lor şi înţeleg că misiunea pastorală nu se limitează doar la activitatea liturgică, ci se completează în mod fericit cu activitatea catehetică, dar şi cu educaţia şi interesul deosebit arătat faţă de tineri. Copiii sunt cei mai potriviţi pentru astfel de activităţi legate de pastoraţie“, a subliniat părintele Naclad.
După cuvântul managerului de proiect, a fost vizionat un film realizat de Trinitas TV, în care au fost surprinse principalele momente din cei patru ani de activităţi. Sesiunea a continuat cu alte prezentări, cum ar fi cea la nivel de Arhiepiscopia Sibiului şi cu mulţumiri venite din partea unor beneficiari.
Formatori în Arhiepiscopia Sibiului
La nivelul Arhiepiscopiei Sibiului, proiectul a vizat grupuri de copii în pericol de abandon şcolar din zeci de parohii, iar preoţii şi dascălii de religie au beneficiat de cursuri de formare.
„În Arhiepiscopia Sibiului, au fost implicaţi 173 de formatori, dintre care 15 profesori de religie, restul fiind preoţi. În taberele de creaţie din 2011 şi 2012 au participat 510 copii, iar numărul copiilor beneficiari ai tuturor programelor a fost aproximativ de 1700. S-au ţinut 12 sesiuni de formare şi toţi participanţii au primit diplome de formatori la sfârşitul cursurilor ţinute de pr. conf. univ. dr. Costantin Necula“, ne-a spus Paul Ispas de la World Vision România.
Printre invitaţii de seamă s-au numărat şi Romeo Moşoiu, consilierul la Ministerul Educaţiei şi Cercetării, iar în cuvântul său, a expus câteva dintre provocările întâmpinate de autorităţi în prevenirea abandonului şcolar şi rolul covârşitor al proiectului în formarea cadrelor didactice.
„Proiectul „Alege Şcoala!“ este foarte important pentru noi prin partea sa formatoare. Din nefericire, profesorii de religie nu sunt formaţi, pentru că sunt şi foarte puţine module de formare. Inspectorii de religie au fost nevoiţi să găsească soluţii de formare a cadrelor didactice în funcţie de resursele şi finanţarea din locul respectiv. Este foarte important ca formarea să se realizeze în alte locaţii decât şcolile unde activează profesorii, prin module de acest fel“, a spus Romeo Moşoiu.
Peste 29.000 de beneficiari
„Alege Şcoala!“ a fost un amplu program destinat elevilor aflaţi în pericol de abandon şcolar, prin care s-au dezvoltat şi activităţile din cadrul proiectului de catehizare „Hristos împărtăşit copiilor“ al Patriarhiei Române.
Preoţii şi profesorii de religie au fost ajutaţi să înţeleagă mai bine metodele de catehizare şi să înceapă lucrul efectiv cu grupele de copii din parohie. Obiectivul principal propus a fost prevenirea şi combaterea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii şi prevenirea delincvenţei juvenile, prin dezvoltarea unor soluţii alternative de tip „Şcoala de duminică“. Prima etapă a proiectului a început în septembrie 2009, când Patriarhia Română şi World Vision România au început implementarea programelor pe o perioadă de 34 de luni în trei regiuni de dezvoltare: Nord-Est (judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui), Sud-Muntenia (judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman) şi Bucureşti-Ilfov. Din august 2010, timp de 36 de luni, proiectul s-a extins şi în celelalte regiuni: Nord-Vest (judeţele Bihor, Maramureş, Sălaj, Satu Mare, Cluj şi Bistriţa Năsăud), Sud-Vest (judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Tulcea, Galaţi şi Vrancea), Vest (judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş) şi Centru (judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu).
La activităţi au participat 29.207 de copii cu vârste între şase şi 16 ani, şi 3.206 de preoţi şi profesori de religie. Au fost organizate 247 de sesiuni de formare, 9.618 lecţii de cateheză în cadrul „Şcolii de duminică“, 235 de tabere de creaţie pentru 9.618 copii şi un concurs naţional în patru etape.
Proiectul „Alege Şcoala!“ a fost implementat în 19 eparhii din Patriarhia Română, iar taberele de creaţie „Licăr de lumină“ au fost organizate la Centrul Cultural-Pastoral „Sfântul Daniil Sihastrul“ de la Durău, la Centrul Social-Cultural „Sfântul Ilie“ de la Miclăuşeni, la Centrul Social-Pastoral „Sfânta Cruce“ de la Buşteni şi la Complexul Turistic „Sfântul Nicodim“ de la Tismana.