La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Altarul Catedralei mitropolitane din Paris a fost resfinţit de Patriarhul Daniel
Ieri, 12 iulie, Patriarhul României, PF Părinte Daniel, a săvârşit slujba de resfinţire a altarului Catedralei mitropolitane din Paris, de pe strada Jean de Beauvais, cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail, Gavriil şi Rafail“ şi „Sfântul Ioan Evanghelistul“, numit şi Teologul.
Alături de Preafericirea Sa au slujit mai mulţi ierarhi ai Bisericii noastre şi ai altor Biserici, în prezenţa oficialităţilor din ţară şi a unui număr mare de preoţi şi credincioşi. În cuvântul rostit înaintea slujbei, Părintele Patriarh a subliniat că „biserica din zid reprezintă comunitatea vie a clericilor şi a credincioşilor“ şi a felicitat pe toţi cei care s-au ostenit ca altarul acestei biserici să fie restaurat, în frunte cu părintele paroh, iconom stavrofor Constantin Târziu şi a celorlalţi preoţi care slujesc aici, părintele Iulian Nistea şi părintele Jean Boboc, precum şi pe IPS Iosif pentru sprijinul acordat. De asemenea, şi-a manifestat bucuria asupra faptului că după atâta timp, sfântul lăcaş a revenit la „Biserica mamă“ şi a devenit Catedrală mitropolitană.
Înainte de a fi atribuită cultului ortodox român, Catedrala mitropolitană din Paris, situată în inima Cartierului Latin, pe strada Jean de Beauvais, nr. 9, ridicată în secolul al XIV-lea pentru a servi drept capelă studenţilor care urmau cursurile cu acelaşi nume, a avut o lungă şi glorioasă istorie. Cel care a pus bazele Colegiului „Jean de Beauvais“ este cardinalul Jean II de Dormans, în secolul al XIV-lea, cu scopul de a instrui tinerii săraci din ţinuturile sale de origine.
După moartea lui Jean de Beauvais (1373), regele Carol V, având o recunoştinţă fidelă pentru cancelarul pe care-l numea „prietenul său“, a luat asupra sa protecţia colegiului, punând piatra de temelie la capela instituţiei, la data de 30 ianuarie 1374. Construcţia bisericii a fost încheiată în anul 1380, fiind sfinţită într-o zi de duminică, la data de 29 aprilie, şi închinată Sfântului Evanghelist Ioan, numit şi Teologul.
În 1882, Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen a cumpărat vechea capelă a colegiului Dormans-Beauvais, transferând aici sediul parohiei ortodoxe române din Paris, înfiinţată în 1853, de arhimandritul Iosafat, egumenul Mănăstirii Snagov (1797-1872).
Astfel, una dintre cele mai prestigioase biserici ale Cartierului Latin, care văzuse înflorind gândirea franceză, şi-a atras atâţia studenţi români, devenind sanctuarul naţional al românilor din Franţa şi din Europa Occidentală.