Ziua de 15 noiembrie marchează, în Biserica noastră, atât începutul Postului Nașterii Domnului, cât și pomenirea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț. Între lăcașurile care îl au ocrotitor spiritual pe marele stareț isihast se numără și biserica Parohiei „Șerban Vodă” din Protopopiatul Sector 4 Capitală, care și-a sărbătorit hramul de toamnă prin rugăciune. Bogatul program liturgic care a marcat sărbătoarea comunității parohiale a debutat în ajunul zilei de pomenire a sfântului.
Ambasadorul Republicii Cipru a vizitat Centrul eparhial din Buzău
Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a avut marți, 22 august, o întâlnire oficială cu Marios Kountourides, ambasadorul Republicii Cipru în România, la Centrul eparhial din Buzău.
Ambasadorul s-a aflat cu o zi înainte într-o vizită la Iași, unde a apreciat inițiativa autorităților locale de a onora personalitatea emblematică a Arhiepiscopului Kyprianos al Ciprului (1810-1821), prin amplasarea bustului său în Piața Elenismului. Acesta a trăit în capitala Moldovei timp de 18 ani, studiind la Academia Domnească și devenind preot paroh al bisericii domnești, apoi a revenit în patria natală, unde a fost ales arhiepiscop.
Chiriarhul Buzăului și Vrancei l-a primit pe ambasadorul Marios Kountourides la Palatul Brâncovenesc din Buzău, alături de pr. Marian Gegea, vicar administrativ eparhial. Discuțiile au vizat relațiile frățești dintre Biserica Ortodoxă Română și cea din insula Cipru, în special dintre Eparhia Buzăului și Vrancei și statul mediteraneean, prin păstorirea la Buzău a unui alt ierarh de origine cipriotă - Luca din Cipru (1583-1602). De asemenea, s-a amintit prezența unui număr mare de români în Cipru, dar și faptul că reprezentantul Patriarhiei Române în Cipru este părintele Petre Matei, slujitor, în trecut, la Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului” și profesor la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău.
Pe lângă acestea, Înaltpreasfinția Sa a realizat o scurtă prezentare a Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, atât sub aspect istoric și administrativ, cât și în ceea ce privește implicarea Bisericii locale în viața comunităților de dreptcredincioși creștini din cele două județe.