Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Ambasadorul SUA la Bucureşti, interesat de activitatea socială a Bisericii Ortodoxe Române
Săptămâna trecută, pe 23 octombrie 2009, la Reşedinţa Patriarhală, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit în vizită de prezentare pe Excelenţa Sa domnul Mark H. Gitenstein, noul ambasador al Statelor Unite ale Americii în România. Domnul ambasador a fost însoţit de doamna Jeri Guthrie-Corn, adjunct al şefului de misiune la Bucureşti, informează Biroul de Presă al Patriarhiei Române.
În cadrul întrevederii, Părintele Patriarh a prezentat diferite aspecte ale activităţii Bisericii Ortodoxe Române din punct de vedere pastoral-misionar, social-cultural şi educaţional în ţară, precum şi în comunităţile ortodoxe române din străinătate. În mod special, Preafericirea Sa a subliniat preocuparea constantă a Patriarhiei Române de a iniţia şi dezvolta proiecte şi programe de asistenţă socială în sprijinul familiilor şi persoanelor afectate de sărăcie, trafic de fiinţe umane, migraţie etc., programe de ajutorare în care sunt implicaţi atât clerici, cât şi asistenţi sociali pregătiţi în facultăţile de teologie ortodoxă.
Domnul ambasador al Statelor Unite ale Americii - care a ţinut să menţioneze că strămoşii săi s-au născut în România, la Brăila, iar în anul 1891 au emigrat în SUA - a apreciat activitatea Bisericii Ortodoxe Române şi a propus Patriarhului României sprijin din partea Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii în derularea unor proiecte de asistenţă socială ale Patriarhiei Române.
Preafericirea Sa a mulţumit pentru această propunere şi a apreciat că, pentru început, ar fi oportune scurte vizite de documentare în Statele Unite ale unor asistenţi sociali sau profesori de teologie socială din România, pentru a învăţa din experienţa americană în acest domeniu.
În finalul întâlnirii, Patriarhul României şi-a exprimat speranţa că, în viitor, autorii Raportului anual al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii privind libertatea religioasă în lume vor solicita şi opinia Patriarhiei Române în chestiuni care o privesc. Domnul ambasador a mulţumit pentru primire şi a manifestat disponibilitate pentru dialog şi cooperare.