La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Aniversare în parohia românească din Würzburg
Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Apostol Andrei” din Würzburg, Germania, a îmbrăcat haine de sărbătoare cu prilejul sărbătoririi ocrotitorului, dar și cu prilejul împlinirii a 20 de ani de existență. Momentul a fost marcat prin rugăciune, Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, săvârșind Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici.
Evenimentul a reunit români din toate părțile Germaniei, precum și oficialități ale orașului. Pentru ca la momentul festiv să poată participa cât mai mulți, hramul parohiei a fost prăznuit în cel mai apropiat sfârșit de săptămână de ziua Sfântului Andrei, anume sâmbătă, 2 decembrie. Încă de vineri, pe lângă pregătirile obișnuite unui hram, în jur de 100 de credincioși s-au rugat alături de Mitropolitul Serafim și părintele protosinghel Ghelasie Păcurar, parohul acestei comunități, la slujba Sfântului Maslu, urmată de un dialog duhovnicesc între ierarh și credincioși, în cadrul căruia fiecare a primit răspuns la întrebările teologice, practice sau teoretice referitoare la credință.
Sâmbătă, Biserica „Sfânta Barbara”, unde românii se adună de obicei la slujbele parohiale începând din acest an, a îmbrăcat haine de sărbătoare înfățișându-se ca o adevărată catedrală, atât prin dimensiunile sale, cât și prin prezența ierarhului și a multor preoți și diaconi, a corului și a credincioșilor. La Sfânta Liturghie arhierească au slujit sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Serafim 22 de preoți și diaconi, în special din Bavaria, dar și din alte landuri ale Germaniei. Răspunsurile la strană au fost date de Corul „Sfinții Martiri Brâncoveni” al Catedralei Mitropolitane din Nürnberg, condus de dr. Claudiu Pătrașcu, la care s-au alăturat teologul Alin Buliga, conducătorul Grupului psaltic Katharsis din Caransebeș și cântăreața Camelia Țârlea, de la Filarmonica din Karlsruhe. În timpul împărtășirii preoților și credincioșilor, corul a intonat colinde, spre bucuria tuturor celor aflați la slujba festivă, care au simțit apropierea marii sărbători a Nașterii Domnului.
După Sfânta Liturghie arhierească, Mitropolitul Serafim a apreciat activitatea părintelui paroh Ghelasie și a întregii parohii din Würzburg pentru atașamentul deosebit al acestora în slujirea lui Dumnezeu. Amintind de viața misionară și moartea martirică a Sfântului Apostol Andrei, care a trecut și prin Dobrogea de azi, ierarhul a făcut referire la apostolatul la care sunt chemați tot la fel de mult și astăzi toți creștinii, care nu se aseamănă spiritului acestui veac, ci continuă să ducă o viață curată, împodobită de virtuțile dragostei, milosteniei și compasiunii față de aproapele: misiunea creștină nu se face atât de mult prin transmiterea unor cunoștințe teoretice, cât mai ales prin puterea exemplului unei vieți frumoase. În încheiere, Mitropolitul Serafim a oferit distincțiile „Gramata de binefăcător” domnului Christian Schuhardt, primarul orașului Würzburg, și prelaților Dr. Jürgen Vorndran, decan romano-catolic al capitalei Franconiei Inferioare, și Friedrich Vystrcil, paroh al Parohiei „Sfânta Barbara”, pentru susținerea comunității românești în demersurile ei de a obține un spațiu mai potrivit pentru slujbele ortodoxe, în încăpătorul locaș bisericesc construit la începutul secolului XX.
La împlinirea a 20 de ani de la înființarea parohiei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis un mesaj de felicitare, care a fost citit de părintele Alexandru Nan, protopop al Bavariei.