În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Aniversare la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi”
Profesorii și elevii Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț au trăit în dimineața zilei de 2 mai alese clipe de bucurie duhovnicească, cu prilejul aniversării părintelui profesor Ioan Mihoc, cel care a îndeplinit funcția de director al școlii teologice timp de 27 de ani. Cu acest prilej, familia clericului, profesorii, absolvenții și elevii i-au adresat mesaje de felicitare și au luat parte la un moment festiv, organizat de seminar.
Manifestările dedicate aniversării părintelui profesor Ioan Mihoc au debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către un sobor numeros de stareți, preoți profesori, clerici absolvenți ai seminarului și părinți invitați la eveniment, în Biserica „Sfântul Ioan Iacob de la Neamț” din curtea așezământului teologic.
La final, părintele prof. Dragoș Bahrim, directorul Centrului de Studii Patristice al Arhiepiscopiei Iașilor, a dat citire mesajului transmis de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cuvânt intitulat „Părintele profesor Ioan Mihoc, slujitor harnic și dinamic al Bisericii și al școlii”.
În semn de gratitudine pentru bogata sa lucrare din via Domnului, clericul a primit Ordinul „Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț, Noul Hozevit”.
Un cuvânt de binecuvântare a fost transmis și de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, fiind citit de către părintele director al seminarului nemțean, Viorel Laiu: „Chiar dacă activitatea sa de slujitor, de duhovnic sau de paroh e una care îi poate inspira pe mulți, responsabilitatea de director de seminar este, desigur, cea mai cunoscută. Dar cuvântul director nu desemnează doar pe cel care dirijează sau conduce ceva, ci și pe cel care indică o direcție. Iar părintele Ioan Mihoc este omul care a primit, încă din copilărie, o direcție și a știut, la rândul său, să se înscrie hotărât pe Cale, arătând și altora care trebuie să le fie destinația, anume Împărăția cea cerească. Dar o Împărăție care se dobândește încă de aici, care iradiază deja în suflete și se oglindește în felurite zidiri. [...] În cei aproape 46 de ani de slujire preoțească și 40 de ani de slujire la seminar, părintele Ioan Mihoc a fost inspirat mai ales de doi sfinți: Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, ctitorul Mănăstirii Neamțului, și Sfântul Ioan Iacob, cel care a intrat în monahism în această lavră. De la aceștia doi și-a luat îndemn în a fi ctitor de biserică și luptător pentru viitorul acestui neam, slujitor al Cuvântului, al rugăciunii și al faptelor bune. Părinte Ioan, să vă țină Domnul sănătos și cu putere, în viață bineplăcută Lui și în continuă lucrare jertfitoare, în toți anii pe care îi va rândui în marea Sa milostivire! Să aveți bucuria celui ce aude și acum, și va auzi și la final, acest cuvânt: „Bine, slugă bună și credincioasă, peste puține ai fost credincioasă, peste multe te voi pune; intră întru bucuria Domnului tău” (Matei 25, 21)!”, se arată în mesajul intitulat „Inspirat de sfinți, susținut de cei râvnitori, însuflețind pe mulți: părintele Ioan Mihoc, directorul”.
De asemenea, și Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a transmis prin intermediul părintelui lect. dr. Mihai Vizitiu un gând de recunoștință la ceas aniversar, oferindu-i în același timp părintelui Ioan Mihoc cea mai mare distincție a eparhiei sucevene, „Crucea Bucovinei”.
„Mă gândeam că am destule motive să mulțumesc Preasfintei Treimi, Mântuitorului Hristos, Maicii Domnului, Sfântului Ioan Iacob și tuturor sfinților care mi-au fost ocrotitori, să mulțumesc tuturor pentru viața pe care mi-a dăruit-o Dumnezeu, și bineînțeles să aduc mulțumire și rugăciune pentru cei care mi-au fost aproape în acești 70 de ani. Dator sunt pentru părinții care m-au născut și m-au crescut, pentru frații cu care împreună am învățat tainele credinței și apoi să fiu mulțumitor pentru cei care au crezut că pot și eu să fac ceva în lumea aceasta: Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, părinților profesori care m-au format, au avut grijă să trec printr-o școală de înaltă ținută, să fiu mulțumitor părinților și colegilor din seminarul teologic de aici, să fiu mulțumitor atâtor oameni care au avut grijă de mine în cei 70 de ani: familiei, soției, socrilor, să fiu în rugăciune pentru toți cei care au contribuit la trecerea timpului și a vieții mele în cei 70 de ani. Am atât de multe motive să-I mulțumesc Domnului și Maicii Lui și Sfântului Ioan Iacob, pentru tot ceea ce s-a întâmplat în viața mea, în cei 70 de ani. Am destule motive în plus, acum, să mulțumesc fiecăruia dintre dumneavoastră, socotind că este bine să fim împreună aici, în rugăciune”, a mărturisit la finalul alocuțiunilor părintele profesor Ioan Mihoc.
În continuare, cei prezenți s-au îndreptat spre sala de festivități a seminarului pentru a participa la celebrările dedicate aniversării celui care se identifică de-a lungul vieții sale cu lucrarea Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț din ultimii aproape 30 de ani.
În semn de prețuire pentru întreaga activitate împlinită în cadrul Bisericii și școlii de teologie, pe lângă darurile primite din partea invitaților, colectivul seminarului i-a oferit părintelui profesor volumul omagial „Pr. Ioan Mihoc, profesor cucernic și director destoinic”. Cartea, apărută la Editura Doxologia cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan și coordonată de pr. director Viorel Laiu, conține peste 50 de texte și mesaje semnate de ierarhi, preoți, stareți și starețe, consilieri, inspectori școlari, personalități ale vieții publice, colegi, colaboratori și prieteni ai clericului.
„Încă din luna ianuarie a acestui an, m-am gândit să creionăm câteva cuvinte într-un mic volum de evocări și de amintiri și să-l oferim părintelui profesor în semn de prețuire. Am cerut binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan pentru acest lucru și atunci i-am contactat pe cei mai apropiați prieteni și colaboratori ai Sfinției Sale. În această carte putem citi totodată și câteva mesaje scrise de ierarhii Bisericii noastre, în frunte cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a dorit să scrie un cuvânt de binecuvântare. Același lucru l-am solicitat și de la foștii elevi ai școlii, care au ajuns între timp prin cancelariile mitropolitane și eparhiale, stareților și protopopilor, profesorilor de teologie de la seminar și nu în ultimul rând personalităților din lumea culturală, autorităților locale și județene. Volumul lansat astăzi însumează peste 50 de evocări, precum și un frumos album de fotografii adunate atât de la familia mare a părintelui director, cât și de la prieteni. Le mulțumesc din suflet celor care au răspuns invitației noastre, iar părintelui director îi dorim să fie sănătos și să ducă mai departe frumoasa și îndelungata sa lucrare în ogorul Domnului, urându-i totodată «La mulți, rodnici și binecuvântați ani!»”, ne-a declarat părintele director Viorel Laiu.