La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Aniversare pentru academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici
Cunoscutul acad. medic neurolog Constantin Bălăceanu-Stolnici a împlinit miercuri, 6 iulie, 99 de ani. Cu acest prilej, la Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou din București, a fost organizat un moment festiv în prezența academicianului. Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, i-a conferit celui sărbătorit Crucea Patriarhală, pentru mireni, din partea Patriarhului României.
Unul dintre cei mai cunoscuți oameni de știință români, academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici, care s-a distins de-a lungul vieții ca medic neurolog și reputat profesor, a sărbătorit împlinirea a 99 de ani înconjurat de prieteni, colegi și apropiați în cadrul sacru al ctitoriei voievodale a unuia dintre înaintașii săi, Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu. Evenimentul festiv din Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou a fost organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârșit în deschidere o slujbă de mulțumire pentru toate binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra academicianului Constantin Bălăceanu-Stolnici în timpul rodnicei cariere.
La finalul slujbei, ierarhul a transmis un cuvânt de felicitare din partea Întâistătătorului Bisericii noastre, în care a evocat aspecte ale vieții și carierei academicianului Constantin Bălăceanu-Stolnici, evidențiind faptul că acesta a fost un om apropiat Bisericii. „Domnul academician a fost toată viața sa un om apropiat Bisericii, deși încă din tinerețe s-a impus ca o personalitate prodigioasă în domeniul cercetării medicale. Doctor neurolog de seamă, profesor de neurologie și anatomie, autor a unor studii de o valoare științifică incontestabilă, domnia sa a reușit nu numai după 1990, ci și în plin regim comunist să cultive această complementaritate între argumentarea științifică și revelație sau credință. În calitate de efor al Așezămintelor Brâncovenești, s-a preocupat ca această biserică să funcționeze la așteptările pe care le-au avut ctitorii ei, dând curs conștiinței de epitrop testamentar, îndatorat de strămoșii ctitori să readucă în proprietate bunurile confiscate în timpul regimului ateu. A fost un prieten și sfetnic apropiat al ultimilor patru patriarhi ai României, a fost prieten multor ierarhi din țara noastră, cu care a cultivat relații foarte utile Bisericii și deschiderii acesteia spre știință și societate”, a spus Preasfinția Sa.
La finalul cuvântului său, Episcopul-vicar patriarhal i-a oferit academicianului, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în semn de cinstire și recunoștință pentru întreaga sa activitate, cea mai înaltă distincție a Bisericii Ortodoxe Române, Crucea Patriarhală, pentru mireni.
În partea a doua a evenimentului au luat cuvântul mai mulți apropiați ai celui sărbătorit, între care academicianul Răzvan Theodorescu, profesorul Mircea Duțu, președintele Universității Ecologice din București, profesorul Aurel Papari, președintele Universității „Andrei Șaguna” din Constanța, precum și alții, care au evocat atât rădăcinile nobile ale academicianului, cât și contribuțiile importante în domeniul medicinei și educației, pe care acesta le-a adus de-a lungul carierei sale.
La final, domnul Constantin Bălăceanu-Stolnici a dat mulțumire lui Dumnezeu pentru cei 99 de ani de viață și pentru realizările împlinite, arătându-și recunoștința față de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel pentru distincția oferită, precum și față de toți cei care s-au implicat în organizarea evenimentului festiv. Totodată, domnia sa a vorbit despre momentele importante care i-au marcat viața, de împlinirile și eșecurile cu care s-a confruntat, manifestându-și nădejdea că va putea sărbători și centenarul în același cadru sacru, înconjurat de oameni dragi.