Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Anotimpul colindelor pe Colina Bucuriei
Grupuri de colindători din întreaga ţară au venit, în zilele de 18 şi 19 decembrie, la Reşedinţa Patriarhală ca să colinde şi să adreseze urări de bine şi sănătate Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi episcopilor-vicari patriarhali. Fiecare grup a interpretat câte un buchet de colinde tradiţionale, specific zonei de provenienţă. Bucuria colindului a fost sporită de frumuseţea portului popular românesc îmbrăcat de colindători.
Primii colindători din seara zilei de joi, 18 decembrie, au fost membrii Grupului coral „Speranţa“ din Oneşti, judeţul Bacău, coordonat de Ion Munte şi Răzvan Moraru. Acest grup este format în mare parte din persoane care provin de la casele de copii, iar de 10 ani se reunesc pentru a vesti marea bucurie a Naşterii Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Grupul a fost primit de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, care şi-a exprimat bucuria pentru faptul că a fost delegat de Patriarhul României ca să-i primească, le-a mulţumit şi i-a felicitat pentru buchetul de colinde armonios interpretate.
Tot în numele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a mai primit la Reşedinţa Patriarhală Grupul de colindători „Datina românească“ al Asociaţiei Tradiţia Românească din Bucureşti. La finalul recitalului de colinde, PS Episcop-vicar Varlaam Ploieşteanul i-a felicitat pentru păstrarea şi promovarea datinilor şi tradiţiilor populare româneşti. „Vă felicităm din toată inima pentru urările pe care le-aţi făcut şi pentru faptul că reprezentaţi o oglindă vie a faptului că datinile şi tradiţiile nu mor niciodată şi, chiar dacă într-un mod diminuat, ele supravieţuiesc, încălzesc şi încântă inimile multor oameni. Vă felicităm că din ansamblul dumneavoastră fac parte toate generaţiile, însă majoritatea o reprezintă tineretul, generaţie ce reprezintă şi speranţa naţiunii noastre“, a subliniat Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul.
Un alt grup de colindători sosit joi la Reşedinţa Patriarhală a fost Grupul de colindători „Ţibleşul“ din localitatea Spermezeu, judeţul Bistriţa Năsăud, care a fost însoţit de Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, fiu al satului, şi coordonat de părintele paroh Ioan Simeon Buta şi de doamna preoteasă Marcela Buta. Grupul de colindători a fost primit de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. La final, Preafericirea Sa i-a felicitat pentru frumoasele colinde şi costume populare. „Vă felicităm pentru că de mici copii aţi învăţat aceste colinde tradiţionale şi le-aţi transmis din generaţie în generaţie. La fel şi credinţa s-a transmis, nu numai prin predică, ci şi prin cântările frumoase, post, rugăciune, închinăciune şi prin toată tradiţia pe care o avem noi moştenită. Să ne ajute Bunul Dumnezeu să avem în suflet pacea şi bucuria lui Hristos şi să le transmitem în jurul nostru, mai ales în aceste zile de mare binecuvântare ale sărbătorilor Naşterii Domnului sau Crăciunului, Anului Nou şi Botezului Domnului!“, a spus Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.
Ieri, 19 decembrie, a colindat la Reşedinţa Patriarhală ansamblul de colindători al Şcolii Gimnaziale Ortodoxe „Anastasia Popescu“ din Bucureşti, coordonat de prof. Monica Şerbănescu. Colindătorii au fost primiţi de către Preasfinţitul Părinte Ieronim, Episcop-vicar patriarhal, care i-a felicitat pentru interpretarea colindelor şi pentru costumele tradiţionale româneşti. „Felicităm Şcoala Generală Ortodoxă «Anastasia Popescu» din Bucureşti pentru educaţia aleasă pe care o prezintă tinerelor generaţii, adică viitorului de mâine al Bisericii şi al patriei noastre, şi vă mărturisesc că am fost foarte impresionaţi de frumosul repertoriu pe care l-aţi abordat“, a arătat Preasfinţia Sa.
Alte grupuri de colindători care au interpretat colinde tradiţionale româneşti la Reşedinţa Patriarhală au fost Ansamblul folcloric „Strajancuţa“, al Parohiei „Naşterii Maicii Domnului“, din comuna Straja, judeţul Suceava, coordonat de Elisaveta Telega, şi grupul de copii al Parohiei Broşteni din judeţul Sibiu, condus de doamna preoteasă Daniela Piloiu. Cele două grupuri de colindători au fost primite de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care i-a felicitat pentru păstrarea colindelor şi tradiţiilor populare româneşti şi le-a mulţumit pentru urările făcute.
Fiecare membru al celor şase grupuri de colindători a primit câte un dar.