Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Anul în care au început lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului
2010 rămâne în istoria Bisericii noastre ca "anul startului" la lucrările de construire a Catedralei Mântuirii Neamului. După o serie de şedinţe ale Comisiei Speciale a Patriarhiei şi după desfăşurarea concursului de proiectare, noua Catedrală patriarhală a obţinut autorizaţia de construcţie, iar din toamnă au început lucrările propriu-zise.
Prima întâlnire din acest an pentru construirea noii Catedrale patriarhale s-a desfăşurat în Sala "Consilium" a Palatului patriarhal, pe 26 ianuarie, şi a avut ca scop analizarea dosarelor depuse de cele 10 societăţi de proiectare pentru a putea participa la licitaţie. Verificarea documentelor a fost făcută în prezenţa reprezentanţilor acestor societăţi de către Comisia de Specialitate a Patriarhiei Române. La 9 februarie, la Palatul Patriarhiei, s-a desfăşurat şedinţa anuală de lucru a Adunării Naţionale Bisericeşti (ANB), în cadrul căreia a fost prezentată ultima machetă a proiectului, rezultat al ultimului simpozion tematic-consultativ desfăşurat în 9-10 decembrie 2009. Participanţii au vizionat un film produs de TRINITAS TV, care evocă istoria idealului construirii unei Catedrale a Mântuirii Neamului în Bucureşti. Tot în cadrul şedinţei, s-a anunţat că Patriarhia Română doreşte ca până cel târziu la sfârşitul lunii august 2010 să fie demarate lucrările pentru edificarea efectivă a Catedralei Mântuirii Neamului, cu speranţa că până la sfârşitul anului 2013 va fi terminată în faza "la roşu", pentru a fi târnosită în anul 2015.
Aceeaşi machetă a fost prezentată jurnaliştilor de la mai multe trusturi media în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Palatul Patriarhiei, pe 23 februarie. Conferinţa de presă a fost precedată de o şedinţă susţinută tot în Palatul Patriarhiei, ce a constat într-o întâlnire cu reprezentanţii celor 10 firme de proiectare care s-au înscris la concursul pentru proiectarea Catedralei Mântuirii Neamului. PS Ciprian Câmpineanul a precizat că în această şedinţă s-au discutat mai multe aspecte legate de demararea lucrărilor şi s-a stabilit un calendar pentru realizarea efectivă a proiectului. În cadrul aceleiaşi întâlniri, reprezentaţii societăţilor de proiectare au fost anunţaţi că pentru cei care se evidenţiază prin proiecte deosebite se vor acorda: premiul III de 30.000 de euro, premiul II de 40.000 de euro şi premiul I constând în câştigarea contractului ca atare şi remunerarea în cadrul aceluiaşi proiect. În intervenţia sa, ing. Nicolae Noica a comunicat tuturor celor prezenţi costurile necesare pentru construirea catedralei, care se ridică la cca 180-200 milioane de euro.
Noua Catedrală nu se va construi cu bani de la Buget
O nouă conferinţă de presă cu scopul prezentării ofertelor de proiectare pentru Catedrala Mântuirii Neamului, depuse de societăţile înscrise la concursul de proiectare a viitoarei Catedrale patriarhale, s-a desfăşurat la Patriarhia Română pe 3 iunie. Au fost oferite informaţii clare privind faza demersurilor pentru construirea catedralei şi au fost expuse machetele ilustrative. PS Ciprian Câmpineanul a precizat că, pe 31 mai, la Patriarhie s-au prezentat 7 din cei 10 proiectanţi, care au predat Comisiei patriarhale de coordonare documentaţia scrisă, documentaţia desenată şi machetele cu catedrala. Acestea au fost secretizate prin aplicarea unui număr de ordine rezultat în urma tragerii la sorţi, pentru a asigura confidenţialitatea în vederea examinării lor de către subcomisiile tehnice de evaluare. PS Ciprian a anunţat că Patriarhia Română va construi Catedrala Mântuirii Neamului din fonduri proprii şi din contribuţiile credincioşilor, şi nu cu bani de la Buget, întrucât Statul român nu a rezervat în Bugetul pentru anul 2010 fonduri pentru Catedrala patriarhală. Preasfinţia Sa a precizat că se va porni cu o finanţare din partea unei bănci din România, care va credita Patriarhia Română cu suma de bani necesară şi care va accepta să primească plata în termen de 15 ani, după finalizarea fazei "la roşu" a catedralei, iar Patriarhia Română se va achita în acest timp cu ajutorul contribuţiilor de la credincioşi, dar nu în momentul de faţă, ci după construirea catedralei, când se va începe şi o campanie de colectare de fonduri. Prof. ing. Nicolae Noica a precizat că suma, estimată iniţial în jur de 150-180 de milioane de euro, după o altă serie de calcule a scăzut la 100-120 milioane de euro pentru construcţia "la roşu".
Concursul de proiectare a ajuns la final
În perioada 30 iunie - 1 iulie, la Palatul Patriarhiei din Bucureşti, s-au desfăşurat lucrările Comisiei de evaluare finală a proiectelor depuse la concursul de proiectare pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Membrii Comisiei de evaluare finală a proiectelor s-au întâlnit cu membrii subcomisiilor tehnice de evaluare care au lucrat timp de trei săptămâni, pe fiecare specialitate - arhitectură, rezistenţă, instalaţie şi partea economică -, pentru acordarea unui anumit punctaj şi stabilirea clasamentelor. Ierarhii şi ceilalţi membri ai juriului au fost informaţi cu privire la criteriile de evaluare a proiectelor, după care s-au vizionat machetele. Au fost analizate din punctul de vedere al concordanţei dintre criteriile stabilite şi rezultatele din documentaţia depusă de fiecare participant. În urma acestor două acţiuni s-au făcut evaluarea finală şi un ultim clasament în funcţie de punctajele celor patru subcomisii tehnice de evaluare. Din suma punctajelor acordate a rezultat un clasament final, s-au stabilit câştigătorul concursului şi modalitatea în care se vor acorda premii şi distincţii celorlalţi participanţi la concurs. Au urmat desecretizarea documentaţiei, aflarea numelor societăţilor de proiectare înscrise şi identificarea câştigărilor şi a premianţilor.
Anunţarea rezultatelor concursului de proiectare
Clasamentul societăţilor care s-au înscris la concursul de proiectare pentru Catedrala Mântuirii Neamului a fost prezentat pe 2 iulie, într-o conferinţă de presă la Palatul Patriarhiei. Punctajul cel mai mare l-a obţinut proiectul nr. 2, propus de societatea SC VANEL EXIM SRL - Bacău, care a încheiat cu Patriarhia Română contractul de proiectare complet. Proiectul câştigător a obţinut locul I pentru rezistenţă, locul al II-lea pentru instalaţii şi a făcut cea mai bună ofertă din punct de vedere economic. Deşi ocupă locul I în clasamentul firmelor, proiectul nr. 2 a obţinut premiul al II-lea, deoarece nu a depăşit baremul de 90 de puncte stabilit de către subcomisiile tehnice de evaluare. Din banii rezervaţi pentru premiul I, au fost recompensate toate firmele de proiectare înscrise în concurs, prin acordarea unor menţiuni şi distincţii speciale în bani, împreună cu recomandarea Patriarhiei Române de a realiza proiectele propuse în alte judeţe din ţară sau din străinătate.
Premii pentru proiectanţi
Reprezentanţii societăţilor înscrise la concursul de proiectare a Catedralei Mântuirii Neamului au fost premiaţi, pe 7 iulie, în Aula Magna "Teoctist Patriarhul". Societatea SC VANEL EXIM SRL din Bacău a fost declarată câştigătoarea concursului de proiectare care va încheia cu Patriarhia Română contractul complet. După premierea proiectanţilor, ing. Nicolae Noica şi arh. Nicolae Vlădescu au primit din partea Patriarhului României Ordinul "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" ca semn al preţuirii pentru implicarea în pregătirea construirii Catedralei Mântuirii Neamului. Întâistătătorul Bisericii noastre a subliniat că machetele, documentaţia scrisă şi desenată vor fi depuse într-o arhivă şi într-un muzeu ce vor fi amenajate în turla principală a noii Catedrale patriarhale. La final, părintele consilier Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a lansat site-ul www.catedralaneamului.ro, prin care Patriarhia Română încearcă să asigure o comunicare eficientă cu toţi cei interesaţi de construirea Catedralei Mântuirii Neamului.
Autorizaţie de construcţie pentru Catedrala Mântuirii
În ziua de 3 septembrie 2010, la încheierea şedinţei de constituire a noii Adunări Naţionale Bisericeşti a Bisericii Ortodoxe Române pentru perioada 2010-2014, ierarhii Sfântului Sinod şi ceilalţi membri ANB au participat la slujba de binecuvântare a lucrărilor de organizare a şantierului pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului pe amplasamentul din apropierea Palatului Parlamentului. Slujba de binecuvântare a fost oficiată a doua zi după obţinerea de către Patriarhia Română a autorizaţiei de construire a viitoarei Catedrale patriarhale, care a coincis cu şedinţa de constituire a Adunării Naţionale Bisericeşti.