Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Anul Nou sărbătorit de românii din Ungaria
Trecerea în 2017 a fost întâmpinată cu bucurie și emoție și de românii ortodocși din Ungaria. Pe 1 ianuarie, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de slujitori la Catedrala Episcopală din Giula, Ungaria.
La cumpăna dintre ani, românii ortodocși din Ungaria s-au rugat împreună cu ierarhul lor și cu un sobor de slujitori pentru binecuvântarea noului an. Această slujbă specială a fost săvârșită la Catedrala Episcopală din Giula.
După rugăciunea în comun de la miezul nopții, potrivit tradiției din anii trecuți, ierarhul, clericii și credincioșii au ciocnit o cupă de șampanie în sala de recepții a episcopiei, cu prilejul intrării în noul an.
Pe 1 ianuarie dimineața, Liturghia Sfântului Vasile cel Mare a fost săvârșită în Catedrala Episcopală din Giula de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, format din părintele Teodor Marc, consilier eparhial și parohul Catedralei din Giula; preotul Petru Pușcaș, paroh la Biserica ortodoxă românească din Giula Mică; arhidiaconul Emanuel Văduva și diaconul Marius Vidican, slujitorii Catedralei din Giula, informează Biroul de presă al episcopiei.
În cadrul slujbei, copiii și credincioșii care s-au pregătit prin spovedanie, rugăciune și primenire sufletească au fost împărtășiți cu Sfânta Euharistie, la momentul rânduit.
Sfânta Liturghie a fost urmată de slujba Te Deum-ului la Anul Nou, prin care ierarhul, slujitorii și credincioșii au adus mulțumire lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra clerului și poporului ortodox român și credincioșilor din Ungaria în anul care a trecut, dar și pentru a-I cere să binecuvânteze cununa Anului Nou 2017 cu bunătatea și toate darurile Sale cele cerești și pământești, necesare omului pentru viața și lucrarea lui pe pământ.
În cuvântul de învățătură rostit la final, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a vorbit despre semnificația multiplă a zilei de 1 ianuarie, care ni-L arată pe Pruncul Iisus Hristos la momentul Tăierii-împrejur după trup, în a opta zi de la Naștere, pe Care Evanghelia sărbătorii Îl înfățișează și mai târziu, la vârsta de 12 ani, în Templul din Ierusalim, învățând pe cărturari și farisei. Ierarhul a spus că Mântuitorul Iisus Hristos a cucerit inimile ascultătorilor Săi de acum două milenii, pe care i-a uimit cu înțelepciunea și învățătura Sa dumnezeiască, dar poate cuceri și astăzi inimile tinerilor și oamenilor dacă aceştia urmează calea către El, prin îndemnurile și sfaturile Sale evanghelice, a transmis Biroul de presă.
Cu această ocazie, Preasfinția Sa a vorbit și despre Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, prăznuit în prima zi din an, și a spus că numai prin pomenirea sfinților în rugăciunea personală creștinii pot înțelege ajutorul și folosul lor din viața de zi cu zi. La final, ierarhul a felicitat pe cei care poartă numele marelui ierarh capadocian, și a urat tuturor credincioșilor „An Nou fericit!” și „La mulți ani!”.
La Sfânta Liturghie, la fel ca și la slujba din noaptea dintre ani, săvârșită în catedrală, au participat mulți credincioși, atât din Giula, cât și turiști români care au petrecut sărbătorile în Ungaria, sau care erau în trecere prin această țară. Prin rugăciune și atmosferă de comuniune frățească românească, Anul Nou s-a așternut cu pace și binecuvântare și peste sufletele românilor ortodocși de ambele părți ale graniței, aflați împreună, în duh de rugăciune, în Catedrala Episcopală din Giula.