În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Anul Nou sărbătorit în diasporă
Românii ortodocşi din diasporă, deşi departe de ţara natală, nu au uitat semnificaţia sărbătorilor de Anul Nou şi au participat la slujba trecerii dintre ani, Sfânta Liturghie şi slujba de Te Deum, săvârşite în bisericile parohiilor ortodoxe româneşti. De asemenea, românii au organizat spectacole cu datini şi obiceiuri de Anul Nou.
În Italia, unde comunităţile de români ortodocşi sunt mai numeroase, după participarea la sfintele slujbe de la biserică, au fost organizate şi spectacole cu datini şi obiceiuri de Anul Nou. O asemenea comunitate este cea a Parohiei Civitavecchia, Protopopiatul Roma I, care, în curtea bisericii, adună de câţiva ani românii din împrejurimi. Acest eveniment este şi un prilej de a prezenta generaţiilor mai tinere, născute în Italia, tradiţiile populare româneşti.
Trecerea dintre ani a fost un moment deosebit şi pentru românii ortodocşi din Ungaria, moment pe care l-au petrecut în bisericile ortodoxe româneşti. În Gyula, unde sunt Reşedinţa episcopală şi sediile unor instituţii ale comunităţii româneşti, credincioşii ortodocşi au participat la slujba trecerii dintre ani, dar şi a doua zi, la Sfânta Liturghie şi la slujba de Te Deum, săvârşite la Catedrala Episcopală de către Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan, potrivit Biroului de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
În noaptea dintre ani, români ortodocşi din Danemarca, Suedia, Norvegia și Finlanda au participat la slujba Privegherii, Liturghia Sfântului Vasile cel Mare şi slujba de Te Deum, săvârşite de Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie, al Episcopiei Europei de Nord, în paraclisul Mănăstirii ortodoxe române „Sfinții Cuvioși Macarie Romanul și Ioan Iacob de la Neamț” din Ikast, Danemarca. După slujba de Te Deum, cei prezenţi au transmis urările îndătinate de Anul Nou, prin orațiile Plugușorului. Şi credincioşii români din oraşul danez Sønderborg, aflat în polul cel mai îndepărtat al Episcopiei Europei de Nord, l-au avut în mijlocul lor pe ierarhul român. Cu acest prilej, duminică, 3 ianuarie, Părintele Episcop Macarie a săvârşit Sfânta Liturghie și a dăruit copiilor cărţi ilustrate și adulţilor cărţi de folos sufletesc. În după-amiaza zilei, împreună cu preotul paroh Leon Iacob, a sfințit, după rânduială, câteva case ale enoriașilor români din Sønderborg, informează site-ul episcopiascandinaviei.se.
Spre deosebire de românii ortodocşi din diasporă unde nu sunt conflicte militare, comunitatea ortodoxă română din Siria şi Liban l-a avut în mijlocul ei pe preotul comunității, pr. Gheorghe Costea, doar la praznicul Naşterii Domnului, în perioada 23-28 decembrie. „Războiul civil din Siria a făcut imposibilă vestirea Nașterii Domnului credincioșilor români din Siria. Însă comunitatea ortodoxă română din Liban a participat la slujba sărbătorii Nașterii Domnului, care a fost oficiată la Biserica «Sfânta Ecaterina» din cadrul Spitalului grec-ortodox «Sfântul Gheorghe» din cartierul Ashrafiye. La slujbă au participat aproximativ 50 de persoane, între care şi credincioşii arabi din parohia în care am slujit. La sfârșitul slujbei, cei prezenţi au primit o iconiță cu Nașterea Domnului, Pastorala de Crăciun și Calendarul creștin-ortodox pentru anul 2016, oferite prin grija Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României”, a precizat părintele Gheorghe Costea, preotul comunității creștin-ortodoxe române din Siria și Liban.