Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Apele Dunării au fost sfinţite şi la Turnu Severin
Praznicul Epifaniei şi Soborul Sfântului Ioan Botezătorul au adunat mii de credincioşi în bisericile şi mănăstirile din Episcopia Severinului şi Strehaiei. Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Nicodim, au fost înălţate rugăciuni, după rânduială, pentru Sfinţirea Mare a Apei, pentru sănătatea şi mântuirea celor care vor primi acest sfânt dar în casele şi în sufletele lor.
Sfârşitul Sărbătorilor a fost marcat în Cetatea Severinului prin trei Sfinte Liturghii arhiereşti. Astfel, vineri, de praznicul Bobotezei, PS Părinte Nicodim a săvârşit Sfânta Liturghie la Paraclisul episcopal, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. După slujbă, mulţimea credincioşilor prezenţi s-a îndreptat împreună cu Preasfinţitul Nicodim spre portul de la Dunăre. În cadrul procesiunii au fost purtate Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce, icoana Botezului Domnului şi steaguri. În port, slujba Aghesmei Mari a fost săvârşită de către PS Episcop Nicodim într-un loc special amenajat, după care ierarhul a sfinţit apele fluviului. În cuvântul de învăţătură, arhiereul severinean a îndemnat fiii cetăţii la urmarea lui Hristos în faptă şi cuvânt, spre a se învrednici de vederea cea duhovnicească asemenea celor din vechime, prezenţi la Epifania iordanică. PS Părinte a făcut şi o paralelă între Teofania de pe muntele Tabor şi cea de la Botezul Domnului, arătând că Dumnezeu Tatăl cere de la om ascultarea faţă de Fiul "Preaiubit" pe Care L-a trimis să mântuiască lumea din robia păcatului şi a morţii veşnice. Gândul Preasfinţiei Sale s-a îndreptat şi către cei aflaţi în suferinţe şi lipsuri, cerând pentru aceştia de la Dumnezeu îndeplinirea cererilor de folos, sănătate şi viaţă îndelungată. În încheierea cuvântului, Preasfinţitul Nicodim a mulţumit credincioşilor pentru prezenţa în număr mare şi autorităţilor locale pentru implicarea în organizarea procesiunii, ce a avut ca efect desfăşurarea ceremoniei religioase într-o atmosferă de adâncă rugăciune. Biserica "Grecescu" din Turnu Severin a devenit neîncăpătoare în ziua cinstirii Soborului Sfântului Ioan Botezătorul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de PS Părinte Nicodim. Biserica "Grecescu" este ctitorie din 1868 a familiei de boieri Ioan şi Ioana Grecescu, care au ridicat şi spitalul din apropiere, cunoscut sub acelaşi nume. La realizarea proiectului, Carol I a angajat arhitectul Capitalei, urmând ca biserica să se ridice după stilul celei domneşti de la Curtea de Argeş. Valoarea şi frumuseţea acestui lăcaş religios sunt date şi de pictura interioară, stil neoclasic, creaţie a lui Gheorghe Tattarescu (1872). Biserica a fost sfinţită în 1875, iar în 1884 a devenit catedrală ortodoxă a oraşului Turnu Severin.