Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit duminică, 12 ianuarie 2025, Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din București. În cuvântul de
Apostolul românilor cinstit la Paraclisul Catedralei Naționale
Catedrala Mântuirii Neamului din București și-a sărbătorit joi, 30 noiembrie, cel de-al doilea hram, închinat Sfântului Apostol Andrei. În ziua sărbătorii ocrotitorului spiritual al românilor și al lăcașului-simbol al Ortodoxiei românești, Sfânta Liturghie a fost săvârșită la paraclisul din vecinătatea Catedralei Naționale de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Credincioșii prezenți s-au putut închina și la racla ce adăpostește un fragment din moaștele Sfântului Apostol Andrei, adusă de la Paraclisul istoric al Reședinței Patriarhale.
Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, au făcut parte părintele arhimandrit Dionisie Constantin, consilier patriarhal; părintele Ion Dragomir, consilier patriarhal; părintele Codruț Toader, inspector eparhial, precum și alți slujitori.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a explicat de ce este importantă sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei pentru poporul român: „Sfântul Apostol Andrei este strâns legat de identitatea noastră spirituală, de credinţa noastră creştin- ortodoxă apostolică. În societatea actuală, impactul globalizării conduce adeseori la diminuarea sau erodarea identității naționale, spirituale. Cu toate acestea, românii, ca şi alte popoare, acordă o însemnătate deosebită Zilei Naţionale sau Sfântului ocrotitor, patronului spiritual al poporului. Un popor nu poate exista fără repere de identificare, fără simboluri și fără sărbători. Înseşi națiunile cele mai avansate, dar mai atinse de globalizare, constată că trebuie să-şi asume din nou spiritualitatea, cultura, tradiţiile şi valorile definitorii. Pentru că toate acestea au constituit izvorul libertăţii, al unităţii, al puterii, al prosperității şi ascendentul lor moral ca forță a binelui în lume. Așa cum îşi serbează și alte popoare sfântul ocrotitor sau patronul național, deși unele au primit creștinismul mult mai târziu decât poporul român, şi noi, românii, avem conștiința că am primit credința în Hristos prin propovăduirea Sfântului Apostol Andrei”.
La final, ierarhul i-a felicitat pe toți cei care poartă numele Sfântului Apostol Andrei, urându-le sănătate, bună sporire și la mulți ani.