De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Aprilie: Sfânta Lumină de la Ierusalim
01 aprilie: Românii din văile Dunării, Morava şi Timoc, au primit cu tristeţe decizia Ministerului Cultelor al Republicii Serbia de a sista recunoaşterea Protopopiatului ortodox român al Daciei Ripensis, cu sediul în localitatea Malainiţa, unde, după 170 de ani, s-a construit prima biserică în care slujbele se săvârşesc în limba română.
06 aprilie: În urma consecinţelor dramatice provocate de cutremurul din localitatea L’Aquila, din dimineaţa zilei de 6 aprilie 2009, Preafericitul Părinte Daniel, a adresat Excelenţei Sale, domnul Giorgio Napolitano, preşedintele Republicii Italia, un mesaj de compasiune şi solidaritate. „În semn de solidaritate cu poporul italian greu încercat în aceste zile, duminică, 12 aprilie 2009, în bisericile şi mănăstirile Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei se vor înălţa rugăciuni pentru odihna în pace a sufletelor celor care au trecut la cele veşnice şi se vor organiza colecte pentru sprijinul material al sinistraţilor din provincia Aquila”.
09 aprilie: „Lumină din sufletul copilului“, o expoziţie de icoane şi decoraţiuni, a fost deschisă, joi, 09 aprilie, în Sala „Europa Christiana“ a Palatului Patriarhiei. Lucrările au fost realizate de copiii de la Centrele de pictură „Pârvu Mutu“ şi „Sfântul Nectarie“ ale Arhiepiscopiei Bucureştilor, precum şi de cei de la Atelierul de creaţie „Sfântul Vasile cel Mare“ al Protoieriei I Capitală.
11 aprilie: Pelerinajul de Florii, din Capitală, a adunat anul acesta sute de clerici şi aproape 10.000 de credincioşi din Protoieriile I, II, III Capitală, Ilfov Nord şi Ilfov Sud. Pornită de la Mănăstirea Radu Vodă, cu scurte opriri la Catedrala „Sfântul Spiridon - Nou“ şi Biserica „Sfânta Ecaterina“, procesiunea a fost întâmpinată la Catedrala patriarhală de Preafericitul Părinte Daniel.
17 aprilie: În Vinerea Patimilor, Radio TRINITAS, a serbat 11 ani de la prima emisie. Radio TRINITAS îşi propune să implementeze în spaţiul mediatic românesc un concept de radio creştin ortodox, folositor Bisericii şi misiunii ei în societatea de azi.
18-19 aprilie: Cu prilejul sărbătorii Învierii Domnului, o delegaţie a Patriarhiei Române, condusă de PS Varsanufie, a adus Sfânta Lumină, de la mormântul Mântuitorului din Ierusalim. La întoarcere, delegaţia a trimis Sfânta Lumină şi celorlalte eparhii din ţara noastră. La Catedrala patriarhală, în noaptea Învierii, peste trei mii de oameni s-au rugat împreună.
21 aprilie: A treia zi de Paşti, Patriarhul Daniel s-a întâlnit cu membrii comunităţii arabilor ortodocşi din România şi cu reprezentanţii lor, arhim. dr. Qais Sadic şi dr. Morkus Takla Talaat, preşedintele Asociaţiei Ortodoxe Copte „Sfântul Mina“ din Bucureşti. Ambele părţi au convenit să cultive relaţii de prietenie, sociale, culturale, iar slujirea comunităţii arabe să capete un caracter mai organizat.
23 aprilie: Biserica Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dealul Spirii“, din Capitală, a fost sfinţită de Patriarhul României, de sărbătoarea Sfântului Gheorghe.
24 aprilie: Hramul Mănăstirea Ghighiu, din judeţul Prahova – Izvorul Tămăduirii, a adus obştii, dar şi celor peste 5.000 de credincioşi prezenţi la slujbă, binecuvântarea PF Părinte Daniel, care a oficiat slujba de sfinţire a apei. Cei prezenţi s-au închinat la moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, aduse de la Catedrala patriarhală.
23-26 aprilie: În această perioadă, Aradul a fost gazda Olimpiadei Naţionale de Religie pentru Seminarele şi Liceele Teologice Ortodoxe. La concurs au participat 160 de elevi care studiază în cele 39 de licee şi seminare teologice ortodoxe din ţară.
26-27 aprilie: Anul acesta, doi ierarhi ai Bisericii noastre au plecat la Domnul - PS Damaschin Coravu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor (23 aprilie), şi PS Ioachim Mareş, Episcopul Huşilor (24 aprilie). Slujba prohodirii PS Damaschin a fost săvârşită - în 26 aprilie - de Preafericitul Daniel, alături de alţi 13 ierarhi ai Sfântului Sinod BOR. Acesta a fost înmormântat în partea stângă a pronaosului Catedralei episcopale din Slobozia. Şi la slujba înmormântării PS Ioachim Mareş, la care PF Daniel a tranmis condoleanţe, au participat membri ai Sfântului Sinod, în frunte cu IPS Mitropolit Teofan. Sicriul cu trupul neînsufleţit a fost înmormântat - pe 27 aprilie - în cripta săpată la demisolul Catedralei „Înălţarea Domnului“ din Bacău.
29 aprilie: După 650 de ani de la trecerea la Domnul a Sf. Grigorie Palama, moaştele sale au fost aduse în Capitală de o delegaţie a Mitropoliei de Veria, Kampania şi Nausa - Grecia. Poposite la Catedrala patriarhală până pe 1 mai, au fost duse în biserica-paraclis studenţesc „Sfântul Grigorie Palama“ din incinta Universităţii Politehnice Bucureşti, ca în după-amiaza aceleiaşi zile să plece în Arhiepiscopia Dunării de Jos, unde au fost aşezate spre închinare până pe 4 mai.