De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Aproape de pacienţii în stadiu terminal
Protopopiatul Sector 2 Capitală a organizat ieri, 8 decembrie, o acţiune social-filantropică la Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” din Bucureşti. Acţiunea a constat în oferirea de bani şi daruri celor 25 de pacienţi cu afecţiuni oncologice în stadiu terminal. De asemenea, aceştia au avut posibilitatea să asculte şi colinde tradiţionale româneşti, interpretate de corul preoţilor membri ai Ligii Tinerilor Creştini Ortodocşi Români, filiala Sector 2 Capitală.
Acţiunea social-filantropică desfăşurată la Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, de către Protopopiatul Sector 2 Capitală, este legată de sărbătoarea Naşterii Domnului Iisus Hristos, o sărbătoare a darurilor. „Am oferit daruri acelor oameni care se află la limitele unei suferinţe, care nu mai au perspective, şi încercăm să ne punem în situaţia unui om care este pe punctul de a-şi pierde nădejdea. Acolo sunt oameni care pot ajunge la disperare, la deznădejde şi este datoria noastră de creştini ca să fim alături de cei suferinzi. Apoi, trebuie să le spunem că speranţa este reală, nu este doar o utopie. Prin acţiunea noastră am dorit să oferim pacienţilor şi un licăr de speranţă. Nu ştiu dacă noi, creştinii, care avem obligaţia să ne gândim la aceşti oameni, ne gândim suficient la ei, la ceea ce este în sufletul lor, şi dacă îi ajutăm aşa cum se cuvine. Dacă Dumnezeu i-a lăsat pe aceşti oameni, pentru că totul este îngăduit de Dumnezeu, El i-a lăsat şi pentru noi, pentru a avea posibilitatea ca noi să reacţionăm, să ne arătăm iubirea noastră faţă de cei aflaţi în nevoi. Am oferit pachete cu alimente, dar şi iconiţe pentru fiecare persoană aflată în acest centru şi am dăruit, de asemenea, şi o sumă de bani pentru cămin, în vederea cumpărării de detergenţi şi celelalte consumabile de care este nevoie”, ne-a declarat pr. Ioan Popescu, protoiereu al Protopopiatului Sector 2 Capitală.
Inaugurat în anul 2012 de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” este o unitate spitalicească aflată sub egida Fundației „Bucuria Ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor, care furnizează servicii de îngrijire medicală paliativă pentru pacienţii adulţi cu afecţiuni oncologice în stadiu terminal. „Este un moment important şi frumos în acelaşi timp, pentru că ne aflăm în Postul Naşterii Domnului, într-un centru care aparţine Bisericii Ortodoxe. Ce poate fi mai minunat, ca un cor de preoţi să vină la căpătâiul bolnavilor, să le cânte, să le adreseze un cuvânt de mângâiere şi să le dea binecuvântarea pentru a putea să îndure toată această perioadă de suferinţă? Cred că acest moment este considerat ca un model, deoarece în afară de acest grup de preoţi care au venit astăzi, şi ceilalţi credincioşi care îşi doresc să viziteze bolnavii sunt bineveniţi şi le vor face o mare bucurie. Toată lumea s-a bucurat şi a fost entuziasmată de acest moment şi le mulţumim tuturor celor care au venit astăzi aici”, a precizat Adriana Căruntu, director al Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” din Bucureşti.
Serviciile oferite în acest centru urmăresc să contribuie la creşterea calității vieții acestora prin furnizarea de îngrijiri medicale şi spirituale constând în tratamentul durerii fizice şi al suferinței psihologice cauzate de boală.
Situată în incinta Parohiei „Sfântul Pantelimon” din sectorul 2 al Capitalei, unitatea spitalicească oferă următoarele tipuri de servicii socio-medicale: găzduire, îngrijire medicală de tip paliativ, supraveghere, consiliere spirituală şi psihologică. Având sediul într-o construcție modernă, dotată la standarde corespunzătoare, Centrul de îngrijri paliative „Sfântul Nectarie” dispune de o incintă frumos amenajată în care pacienții și membrii familiilor lor se bucură de o atmosferă duhovnicească de liniște și pace și de grija sporită a personalului medical.