Miercuri, 15 ianuarie, elevii Școlii Gimnaziale „Constantin Brâncoveanu” din localitatea Vasilați, județul Călărași, au marcat prin mai multe activități specifice Ziua Culturii Naționale, dată care
Arhidiaconul profesor Tudor Mihalache a trecut la cele veșnice
Arhidiaconul Tudor Mihalache, cunoscutul profesor și director al Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău, s-a mutat la Domnul, în dimineața zilei de 15 aprilie 2022.
Sicriul cu trupul neînsuflețit al părintelui profesor a fost așezat în Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului eparhial de la Buzău, unde a slujit ca diacon aproape 60 de ani. Slujba de prohodire va fi oficiată duminică, 17 aprilie, începând cu ora 12:30, după Sfânta Liturghie, apoi înhumarea va avea loc în Cimitirul „Sfântul Apostol Andrei” din Buzău.
Arhidiaconul Tudor Mihalache s-a născut în data de 25 februarie 1934, în comuna Săpoca, județul Buzău. A absolvit cursurile Seminarului din Buzău (1953) și ale Institutului Teologic din București (1957).
În data de 27 aprilie 1957, s-a căsătorit cu domnișoara Caloian Maria, Dumnezeu binecuvântând familia lor cu două fete, Doina și Ana, precum și cu trei nepoate, Ana-Maria Iuliana, Daniela-Mihaela și Elvira.
În ziua de 21 noiembrie 1957, la sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului, a fost hirotonit diacon, pe seama Catedralei Episcopale „Adormirea Maicii Domnului” din Buzău, iar în 1977, a primit rangul onorific de arhidiacon.
A fost secretar al Seminarului buzoian în perioada 1961-1968, după care profesor de Muzică psaltică și Muzică liniară între anii 1968 și 2007, îndeplinind și responsabilitatea de dirijor al corului Catedralei Episcopale.
În anii 1990-1997, a fost director al Seminarului Teologic din Buzău, una dintre marile sale realizări în această calitate fiind redobândirea, în anul 1995, a noii clădiri a instituției de învățământ, care fusese confiscată de regimul comunist în 1948.
Arhidiaconul profesor Tudor Mihalache a avut o prodigioasă carieră didactică atât la Seminarul Teologic „Chesarie Episcopul”, cât și la seminariile teologice liceale monahale de la mănăstirile Rătești și Ciolanu, învățând să cânte mai bine de 2.000 de elevi și îndrumând pe mulți dintre aceștia să continue studiile muzicale la Conservator.
Dumnezeu să-l rânduiască în ceata drepților și veșnică să-i fie pomenirea!
Biroul de presă al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei