De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Arhiepiscopia Dunării de Jos şi-a cinstit ocrotitorul
Ziua de cinstire a Sfântului Andrei, primul Apostol al lui Hristos, ocrotitorul spiritual al municipiului Galaţi şi al Eparhiei Dunării de Jos, dar şi al întregii Românii, a reprezentat pentru clericii şi credincioşii din această parte a ţării prilej sporit de rugăciune, comuniune şi binecuvântare.
Evenimentele organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos cu prilejul acestei sărbători au culminat joi, 30 noiembrie, în ziua de cinstire a Sfântului Andrei, cu Sfânta Liturghie săvârșită de către patru ierarhi ai Bisericii noastre, înconjuraţi de preoţi şi diaconi.
Înainte de slujbă, ierarhii prezenţi la sărbătoarea andreiană de la Galaţi s-au închinat la moaştele Sfântului Apostol Andrei şi ale Sfântului Cuvios Ioan Damaschin, aşezate spre cinstire în baldachinul din proximitatea Catedralei Arhiepiscopale.
Din soborul de arhierei au făcut parte Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, şi Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.
La slujbă au participat autorităţi locale şi judeţene, oameni de cultură, profesori, precum şi numeroşi credincioşi.
Întrucât în acest an în Patriarhia Română sunt comemorați imnografii şi cântăreţii bisericeşti, la iniţiativa chiriarhului Dunării de Jos, răspunsurile liturgice au fost oferite pe rând de corul Catedralei Arhiepiscopale, Corul de copii şi Corul psaltic din cadrul Seminarului Teologic „Sfântul Andrei”, corurile de copii ale parohiilor din localitatea gălăţeană Smulţi şi Grupul folcloric de bătrâni „Zestrea” din comuna Barcea, judeţul Galaţi.
În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a vorbit celor prezenţi despre alegerea de către Mântuitorul Hristos a primului Său Apostol şi despre lucrarea misionară de vestire a Evangheliei înfăptuită de Sfântul Andrei pe teritoriul ţării noastre.
De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a evidenţiat rolul important pe care îl au sfinţii în viaţa noastră, arătând că prin sfintele lor moaşte aceştia ne aduc mare binecuvântare în urcuşul către sfinţenie.
În continuare, mai mulţi copii şi credincioşi prezenţi la slujbă au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.
În contextul Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice, în semn de binecuvântare, recunoştinţă şi preţuire pentru credincioşia, evlavia, răbdarea în suferinţă şi stăruinţa în rugăciune, Înaltpreasfinţia Sa a acordat la trei bătrâni cu vârste peste 85 de ani cea mai înaltă distincţie eparhială pentru mireni - „Vrednicia andreiană”.
Diplome şi premii au primit din partea ierarhului locului şi cinci olimpici din Galaţi şi Brăila, precum şi participanţii clasaţi pe primele locuri la competiţia sportivă caritabilă „Crosul andreian”, desfăşurat la începutul lunii noiembrie în municipiul Galaţi.
Chiriarhul Dunării de Jos a mulţumit ierarhilor invitaţi şi tuturor participanţilor prezenţi la această sărbătoare eparhială, în care cu toţii ne arătăm evlavia şi dragostea pentru sfinţii bineplăcuţi lui Dumnezeu.
Pe parcursul întregii zile, mii de credincioşi au continuat să se închine la moaştele Sfântului Apostol Andrei şi ale Sfântului Cuvios Ioan Damaschin.
Pelerinajul luminii în orașul de la Dunăre
Potrivit unei frumoase tradiţii păstrate în Arhiepiscopia Dunării de Jos, în ajunul sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, 29 noiembrie, s-a desfăşurat la Galaţi „Pelerinajul luminii - Lumina Sfântului Apostol Andrei”, ajuns anul acesta la cea de-a 21-a ediţie.
Evenimentul a fost organizat de filialele gălăţene ale Asociaţiei Studenţilor Creştin-Ortodocşi din România, Ligii Studenţilor, Ligii Studenţilor Basarabeni, Ligii Studenţilor Străini şi Societăţii Studenţilor Medicinişti, cu sprijinul Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
La procesiune a fost prezent şi Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, în fruntea celor peste 300 de tineri studenţi din Galaţi şi din Republica Moldova, unii dintre ei îmbrăcaţi în tradiţionalul port popular românesc.
De la Catedrala Arhiepiscopală, tinerii entuziaşti, cu icoana celui dintâi chemat dintre Apostoli, cu torţe şi lumânări aprinse în mâini, au plecat către capela Seminarului Teologic Ortodox ocrotită de Sfântul Apostol Andrei, intonând pe tot parcursul procesiunii troparele Sfântului Apostol Andrei, ale Sfântului Cuvios Ioan Damaschin şi alte cântări bisericeşti.
La sosirea în lăcaşul de cult din incinta seminarului gălăţean, studenţii pelerini au fost întâmpinaţi de tinerii elevi seminarişti, cărora le-au oferit „lumina Sfântului Apostol Andrei”, şi cu toţii au participat la slujba de mulţumire săvârşită de ierarhul Dunării de Jos.
Prin acest pelerinaj, tinerii studenţi doresc, an de an, să aducă prinos de mulţumire Sfântului Andrei pentru toate darurile pe care le primesc de la Dumnezeu şi să arate într-un chip văzut lumina izvorâtă din viaţa şi propovăduirea sfinţilor.